Romania a progresat mai mult ca Bulgaria, insa ambele tari au sanse mari de aderare in ianuarie 2007, deoarece poate fi stabilita o clauza de salvgardare care sa le oblige sa desavarseasca reformele intr-un interval de trei ani dupa intrarea in UE, sustine un raport al Japan Credit Rating.
Japan Credit Rating (JCR) considera ca ambele tari au sanse mari sa adere la Uniunea Europeana in ianuarie 2007, deoarece poate fi aranjata o aderare conditionata, cu o clauza de salvgardare care sa oblige ambele tari sa desavarseasca reformele in acele domenii unde sunt deficitare, intr-un interval de trei ani de la obtinerera statului de membru al Uniunii", spune agentia japoneza de rating in raportul "Romania seen to join EU in January 2007", publicat la finalul lunii august.

"Conform tratatului de aderare, exista posibilitatea activarii clauzelor de salvgardare sectoriale, pe piata interna, care se refera la agricultura (domeniul sanitar veterinar) si justitie, dar Comisia ar putea lua o decizie in acest sens spre sfarsitul anului", a explicat, pentru NewsIn secretarul de stat de la Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban. Rating-urile pe termen lung atribuite de JCR Romaniei sunt de BBB- pentru datoriile in moneda straina si de BBB pentru datoriile in leu, ambele cu cu perspectiva stabila.

Perspectiva pozitiva a ratingului de tara al Romaniei se datoreaza progreselor reformelor politice, economice si bugetare, reducerii datoriei guvernamentale prin restrangerea deficitului fiscal si prognozelor de crestere economica sustinuta, spune analistul Toshihiko Naito de la JCR.

Japan Credit Rating considera totusi, ca exista si factori negativi care ar putea stanjeni imbunatatirea ratingului Romaniei. Romania importa mai mult decat exporta in momentul de fata, iar balanta de plati este, in prezent, deteriorata de cresterea cererii interne. Naito mai vede o problema in faptul ca transformarea structurala a industriei se afla inca intr-un stadiu incipient.

In perioada mai-iunie 2006, JCR mai au observat patru puncte pozitive in dezvoltarea macroeconomica a Romaniei. In primul rand, Romania a depus mai multe eforturi decat Bulgaria pentru a fi pregatita de aderare, se spune in raportul trimestrial al agentiei de rating. Alti factori pozitivi sunt ridicarea ratei dobanzii de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) de la 8,5% la 8,75% si majorarea rezervei minime in lei a bancilor de la 16% la 20%.

Inflatia a scazut in iulie pana la 6,9% fata de 8,9% in ianuarie. Datorita
politicii fiscale a guvernului, excedntul bugetar a fost in primele cinci luni ale 2006 de 4,187 miliarde lei si a echivalat cu 1,2% din PIB-ul anului trecut. Presiunea inflationista persista totusi, pe baza cresterilor salariilor reale, a creditelor acordate de banci si a pretului mare al energiei, avertizeaza Naito.
Cu toate acestea, arata analiza JCR, intre mai si iunie 2006 au existat si doi factori negativi in perspectiva macroeconomica a Romaniei. Decicitul comercial a crescut in primele sase luni ale acestui an pana la 909 milioane euro. De asemenea, creditele acordate consumatorilor au crescut in primul semestru al 2006 cu 87,8% fata de aceiasi perioada a anului trecut, a observat Toshihiko Naito.

Comisia Europeana (CE) se va pleiunta asupra datei aderarii a Romaniei si Bulgariei in octombrie. "Aparent CE a luat aceasta decizie mai ales din cauza faptului ca progresul celor doua tari nu a indeplinit asteptarile acesteia (n.r. Comisiei Europene) in unele reforme importante", arata raport JCR. CE a cerut Romaniei, in special, sa infiinteze o institutie care sa gestioneze subventiile venite de la UE. Inregistrarea animalelor potrivit normelor si prevenirea pestei porcine sunt unele din cerintele Uniunii. "JCR considera ca este foarte probabil ca ambele tari sa adere la UE in ianuarie 2007.

Balanta externa continua sa se deterioreze pe seama cresterii interne sustinute. Rata anuala de crestere a produsului intern brut (PIB) s-a accelerat pana la 6,9% in primul trimestru, comparativ cu perioada similara din 2005, cand PIB-ul a crescut cu 4,3%. Expansiunea puternica a PIB-ului este dirijata de cheltuielile de consum si de investitii. Pe masura cresterii cererii interne, balanta externa s-a deteriorat considerabil, cu un deficit de cont curent in primele cinci luni din 2006 de 3,336 miliarde euro.
Cresterea salariilor, a imprumuturilor bancare si a angajarilor in economie au alimentat consumul puternic.

Creditele de consum bancare au crescut cu 87,8% in iunie 2006, fata de aceeasi perioada a anului trecut si nu arata nici un semn de temperare. Inflatia anuala, care urcase la 8,9% ianuarie 2006, s-a temperat pana la 6,9% in iulie. "JCR considera ca normele bancii centrale vor fi ineficiente pentru a putea restrange cererea domestica mare. Este probabil ca deficitul curent sa se deterioreze si mai mult pe viitor", declara analistii agentiei japoneze. "Este crucial pentru Romania sa adopte o politica fiscala mai puternica si sa aiba o politica fiscala mai restrictiva.", mai spun analistii JCR. Aderarea Romaniei la UE este un factor bun, dar pentru a putea mari rating-ul Romaniei, JCR considera foarte important ca Romania sa adopte norme fiscale adecvate.

Finantarea deficitul de cont curent nu ingrijoreaza, deoarece exista masive investitii straine directe ca urmare a privatizarii unor mari intreprinderi de stat si o rezerva valutara care a crescut puternic, spun analistii de la JCR. Cu toate aceste, avertizeaza Naito, cresterea continua excesiva a cererii interne nu este sustenabila.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri