Analistii economici se asteapta la o crestere a produsului intern brut cu peste 7% in trimestrul doi, insa estimeaza o incetinire a acestui ritm in cea dea doua parte a anului, din cauza evolutiei mai putin bune a agriculturii.
Presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu, a declarat ca asteapta la o crestere a PIB cuprinsa intre 7,2% si 7,4%, in trimestrul doi. "Motoarele cresterii au fost investitiile, industria, ceea ce s-a vazut in export, si intr-o mai mica masura consumul", a spus Ghizdeanu. Rezultatele agriculturii, necunoscute pana acum, ar putea afecta ritmul sustinut de crestere economica, astfel ca la sfarsitul anului am putea avea o crestere de 6,5%-6,7%, sustine presedintele CNP, citat de NewsIn.

In opinia economistului sef al ING Bank Romania, Florin Catu, produsul intern brut se va mari pe trimestrul doi cu 7%. "Salariile mari si accesul la credite au determinat un consum puternic in prima parte a anului si ma astept ca aceasta tendinta sa continue in viitorul apropiat", sustine economistul ING.

Catu estimeaza, la sfarsitul anului, un nivel de crestere de 6,5%, dar nu exclude o crestere mai mare datorita consumului privat sustinut si a cheltuielilor guvernamentale deja anuntate. Analistul sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun, se asteapta la o crestere economica de 7%, datorita consumului si a formarii brute de capital. "Investitiile se vor reflecta si intr-o crestere a productiei industriale, cea care are ponderea cea mai importanta in PIB, chiar daca sectorul contsructiilor va inregistra rate de crestere mai mari".

Economia isi va incetini ritmul de crestere spre finalul anului si este de asteptat o crestere economica de 6%-6,5%, conform lui Craciun. Laurian Lungu, economistul Grupului de Economie Aplicata (GEA) prognozeaza un nivel de crestere a economiei de 5,5% pe trimestrul doi, insa asteapta rezultate mai bune in a doua parte a anului. "Economia mai simtea inca un recul din anul trecut", si-a explicat Lungu pronosticul mai putin optimist.

In opinia economistului GEA, toti indicatorii macroeconomici indica o crestere pronuntata in trimestrul trei si in ultima parte a anului. "Estimez o crestere economica de 6,5% la finalul anului, insa depinde de foarte multe necunoscute. Factorul politic, prin pregatirea unor alegeri anticipate, poate influenta rata de schimb, care va avea un efect pozitiv asupra exporturilor. Sunt foarte multe conditionari", a spus Lungu. De asemenea, sustine analistul GEA, deficitul guvernamental anuntat poate influenta atat cresterea PIB cat si deficitul de cont curent, desi este greu de crezut ca vor putea fi cheltuite toate fondurile anuntate.

Fondul Monetar International a estimat pentru acest an o crestere a PIB cu 5,2%, Comisia Europeana a prognozat un nivel de al cresterii economice de 5,2%, iar un studiu al Bank Austria Creditanstalt se astepta la o crestere a economiei cu 5,6%. CNP a indicat in prognoza de primavara o crestere economica de 6% pentru anul in curs. Institutul National de Statistica va anunta vineri rezultatele economice pe trimestrul al doilea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri