Olanda ramane principalul investitor din Romania, cu investitii totale de 4,2 miliarde de euro, pana la sfarsitul anului 2005, ceea ce reprezinta 19,5% din totalul investitiilor straine directe, releva datele revizuite ale Bancii Nationale a Romaniei.
In total, din 1990 pana la finalul anului 2005, Romania a atras investitii straine directe de 21,8 miliarde de euro, incluzand aici si diferentele valorice provenite din reevaluarea modificarii cursului valutar si a preturilor, precum si din retratari contabile a valorii unor solduri, a precizat raportul bancii centrale, informeaza NewsIn. Astfel, investitia straina directa "per capita" a atins anul trecut un nivel mediu de 1009 euro/locuitor.

Pe locul doi in acest clasament se situeaza Austria cu investitii de 3,3 miliarde de euro (15,4 % din total), Germania se afla pe locul trei cu 2,3 miliarde de euro (10,7% din total), iar pe locul patru se afla Grecia cu 1,8 miliarde de euro (8,5% din total). De altfel, Olanda a fost principalul investitor la nivel mondial in 2005, valoarea investitiilor directe subsrise de investitorii olandezi fiind de 119,5 miliarde de dolari, potrivit raportului mondial asupra investitiilor al Organizatiei Natiunilor Unite.

Olanda este o tara cu un regim fiscal privilegiat, insa exista si o preferinta a investitorilor olandezi de a intra pe pietele emergente, a explicat analistul economic Florin Catu.La sfarsitul lui 2004 ordinea investitorilor straini in Romania era Olanda, Austria, Franta si Antilele Olandeze, insa aceasta din urma a disparut din clasament in acest, in urma incheierii unui acord cu statul olandez, in octombrie 2006.

In ierarhia incheiata la sfarsitul lui 2005, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Corporatia Financiara Internationala aveau 0,7% (161 de milioane de euro), respectiv 0,6% (121 de milioane de euro) din totalul investitiilor straine directe.Din punct de vedere teritorial aproape doua treimi (60,6%) din investitiile straine directe s-au indreptat catre regiunea Bucuresti Ilfov, 8,4% catre Sud-Est, 7,4% catre Centru, 6,8% catre Vest, 6,3% catre Sud, 5,8% catre Nord-Vest, 3,4% catre Sud-Vest, 1,3% catre Nord-Est.La sfarsitul anului 2004, Bucuresti-Ilfov acapara 56% din totalul investitiilor straine directe, in timp ce la polul opus se afla regiunea Nord-Est cu 0,1% din total.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri