Fostul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat, sambata ca tara noastra ar putea pierde o parte semnificativa din fondurile europene alocate agriculturii, daca Guvernul nu va accelera negocierile cu oficialii de la Bruxelles asupra termenelor din planul national de dezvoltare rurala.

Sentimentul meu si ingrijorarea mea este ca, daca la Bucuresti se vor ocupa in continuare de carnavalul biletelelor si nu se vor apuca de probleme serioase legate de absorbtie si de integrare, vom avea o mare problema si Romania risca in acest an sa nu absoarba fonduri nici jumatate din cat si-au propus. In 2007, agricultura trebuie sa primeasca pe proiecte de dezvoltare rurala circa 560 de milioane de euro. Problema este sa ti se aprobe de Bruxelles planul national de dezvoltare rurala, adica mecanismele in baza carora poti sa primesti proiecte si sa cheltui fonduri. La momentul de fata, trebuie negociat sa ne dea drumul mai repede sa primim proiecte. Daca ne lasa prin mai-iunie, cum am auzit, primele proiecte vor intra abia candva in semestrul al doilea, a declarat, citat de NewsIn, liberal-democratul Gheorghe Flutur.

El a precizat ca procedurile trebuie cu atat mai mult urgentate cu cat institutiile statului trebuie sa si explice cetatenilor metodologia de cheltuire a fondurilor structurale. Trebuie sa se miste mai repede pentru ca atat fermierii, cat si comunitatile locale trebuie sa stie ce proiecte vor putea face, care sunt normele, cum este caietul de sarcini si masurile care trebuie cunoscute in perioada urmatoare. Deci trebuie sa se grabeasca la Bruxelles negocierile. Cand eu am plecat, noi am depus planul national strategic. Dupa ce deveneai tara membra, primeai aprobarea oficiala a modului cum cheltui aceste fonduri. Si sunt ingrijorat pentru ca in rural este foarte greu de demarat acest proces. Noi am lasat un portofoliu de proiecte de circa 3 miliarde de euro. Ideal ar fi ca o parte din acele proiecte sa se potriveasca noilor masuri ca sa nu se mai piarda timpul cu proiectarea. 560 de milioane de euro sunt foarte greu de absorbit pe ultima suta de metri, a declarat fostul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur.

Acesta s-a intalnit sambata la Galati cu grupul de initiativa PLD, dupa alte zece intrevederi cu organizatiile similare din tara. Inainte de Galati, Flutur a vizitat judetele Suceava, Bacau, Vaslui, urmand ca duminica sa aiba o intalnire cu liberal-democratii constanteni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri