Dezvoltarea economica rapida creeaza dezechilibre din ce in ce mai mari, care ameninta stabilitatea financiara si continuarea cresterii economice, despre care guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat ca este expusa unor de riscuri mai mari in acest an, pentru Financial Times.

Economistii romani responsabili de elaborarea politicilor fiscale si monetare vor trebui sa actioneze cu prudenta in viitoarele luni, pentru a preveni largirea deficitului de cont curent, ajuns deja aproape de 11% din Produsul Inter Brut (PIB), care ar putea periclita progresul economic, mai scrie FT.

Isarescu a declarat ca trebuie sa isi pastreze vigilenta asupra pericolului de crestere a inflatiei si ii indemna pe legiuitori sa limiteze cererea prin controlul asupra cresterii cheltuielilor, cu toate ca inflatia a scazut in ultimii doi ani, de la 12% la sub 5%.

Cu toate acestea, chiar daca oficialii reusesc sa limiteze dezechilibrele economice, se vor confrunta cu provocarea de a gasi a modalitate ca milioanele de romani din mediul rural sa beneficieze de castigurile de pe urma cresterii economice. Aproape jumatate din populatia romaniei traieste in mediul rural si este saraca dupa standardele europene, fara acces la servicii de baza sau posibilitati de angajare uzuale.

Relativ putin dintre acestia au o calificare pentru miile de locuri de munca mai bine platite, care sunt create prin investitiile straine, din cauza lipsei de educatie si calificare. Investitiile straine pot provoca eliminarea locurilor de munca necalificata, prin modernizarea agriculturii si industriei, proces ce va afecta mai ales populatia rurala in varsta. Reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) la Bucuresti, Juan Jose Fernandez-Ansola, a declarat ca exista un grup de varsta al populatiei care, din pacate, va rata aceste noi oportunitati.

Fenomenul este acelasi in statele dezvoltate, in care muncitorii slab calificati nu pot tine pasul cu progresul tehnologic. In Europa Centrala si de Est, diferenta este acutizata de tranzitia rapida, inceputa abia dupa caderea comunismului, iar numarul persoanelor exluse este mai mare, ca pondere in volumul total al fortei de munca. Aceste conditii sunt, prin urmare, mai accentuate in Romania, mai scrie Financial Times, potrivit NewsIn.

Agricultura, care este responsabila pentru doar 10% din PIB, angajeaza aproximativ o treime din forta de munca romaneasca, excluzandu-i pe cei care muncesc in ferme de subzistenta.

Aceste provocari sunt dificile daca guvernul continua procesul de reformare. Economia a crescut cu 8% in 2006 fiind alimentata de investitiile straine, de fluxul de trei miliarde de euro care este trimis anual in tara de catre lucratorii romani din strainatate si de explozia de credite, mai ales imprumuturi private. Salariile au crescut mult, insa nu atat cat nivelul de trai.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri