Deficitul comercial al Romaniei este cauzat in principal de deficitul energetic cu Rusia si cel comercial inregistrat in relatia cu China, potrivit ministrului economiei si comertului, Varujan Vosganian
Potrivit ministrului economiei, aceasta este una dintre cele doua cauze majore ale deficitului comercial al Romaniei. Deficitul comercial al tarii noatre in relatia cu cele doua tari depaseste valoarea de sase miliarde de euro, sustine Vosganian. Acesta a mai spus potrivit NewsIn ca a doua cauza a deficitului comercial mare este reprezentata de importul masiv de bunuri tehnologice din Europa de Vest.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in urma cu o saptamana, la inceputul sedintei de Guvern la care a participat, ca doreste sa discute depre anumite probleme interne care afecteaza respectarea angajamentelor asumate de Romania fata de UE, referindu-se la balanta comerciala dintre Romania si China.

In acest sens, ministrul delegat pentru comert a declarat, la acea data, pentru NewsIn, ca relatiile comerciale cu China reprezinta o problema la nivel mondial. "Economia chineza are specificitati care conduc la o competitivitate superioara a acestor produse pe pietele internationale. Este o economie socialista de piata, cu distorsiuni puternice cauzate de un sistem diferit de subventionare, care determina o competitivitate crescuta a produselor chinezesti", a aratat ministrul.

Winkler a adaugat ca aderarea Romaniei la UE creeaza premisele necesare pentru diminuarea deficitului comercial al tarii noastre in relatia cu China, astfel ca exporturile romanesti in tara asiatica vor creste cu 30% in 2007, comparativ cu anul precedent.

Valoarea schimburilor comerciale dintre Romania si China a fost de 2,4 miliarde de dolari in 2006, din care importurile reprezinta 2,18 miliarde de dolari, iar exporturile - 217 milioane de dolari, rezultand un deficit de 1,96 miliarde de dolari. Deficitul comercial cu China are cea mai mare valoare dupa cel in relatia cu Rusia, in valoare de trei miliarde de dolari, adica 3% din Produsul Intern Brut al Romaniei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri