Stabilirea taxei verzi pentru electrocasnice si echipamente de iluminat este tergiversata de nedepunerea de catre producatori a documentatiei pentru avizare, Ministerul Mediului neavand nicio parghie in acest sens, pentru ca legislatia nu prevede termene pentru depunerea documentatiei
Legislatia care reglementeaza regimul deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) instituie pentru producatori obligatia de reciclare si valorificare a acestora, fara a prevedea insa un termen pana la care acestia trebuie sa definitiveze procedurile, au declarat pentru NewsIn, oficiali din Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD).

Astfel, pana la acest moment, din cele trei asociatii colective care si-au declarat intentia de a prelua responsabilitatile producatorilor de reciclare si colectare a DEEE, numai EcoTic a obtinut licenta de operare pentru reciclarea si valorificarea produselor IT&C, stabilind, in acest sens, taxa verde de sapte lei pentru fiecare dintre aceste produse.

In ceea ce priveste celelalte doua organizatii - Ceced, pentru aparate de uz casnic de mici si mari dimensiuni si de larg consum, si Recolamp, pentru echipamentele de iluminat - niciuna dintre ele nu a depus la MMDD pana acum documentatia necesara obtinerii autorizatiei care sa le permita desfasurarea acestei activitati.

"La inceputul lunii mai ne-au spus ca trimit documentatia in prima saptamana, cand au amanat din nou, spunand ca o vom primi in saptamana urmatoare. Din nou, si in cursul acestei saptamani, au amanat termenul pentru saptamana viitoare, asa incat nu avem decat promisiuni din partea lor", au spus sursele citate.

Situatia survine dupa ce, la inceputul lunii mai, directorul general Ceced, Catalin Gurau, declara, in cadrul unui seminar, ca organizatia pe care o conduce va depune documentatia la MMDD "in cursul urmatoarei saptamani".

De asemenea, in afara dezinteresului manifestat de cele doua asociatii colective ale producatorilor de electrocasnice si echipamente de iluminat, reprezentantii MMDD afirma ca o alta problema care intervine in procesul de stabilire a taxei verzi pentru electrocasnice si echipamente de iluminat o constituie restructurarea guvernamentala.

Astfel, pana la inceputul lunii aprilie comisia insarcinata cu avizarea asociatiilor colective era formata din reprezentanti ai fostului Minister al Mediului si Gospodaririi Apelor si ai fostului Minister al Economiei si Comertului. "Odata cu restructurarea guvernamentala, componenta comisiei nu mai corespundea organigramelor modificate ale celor doua ministere, asa incat ne confruntam cu un vid legislativ. De aceea, chiar si daca am primi actele de la Ceced si Recolamp, avem nevoie de un ordin comun al celor noi doi ministri de resort care sa stabileasca noua componenta a comisiei, in conformitate cu noile organigrame", au mai precizat reprezentantii MMDD.

Eco Tic este prima asociatie care a obtinut licenta de operare in domeniu de la Ministerul Mediului pentru reciclarea componentelor IT&C, pentru care au stabilit o taxa verde de sapte lei pe produs.

Taxa verde pentru produsele electrocasnice si pentru echipamentele de iluminat va fi stabilita numai dupa ce cele doua organizatii colective care si-au declarat intentia de a prelua responsabilitatile producatorilor de colectare si reciclare ale acestor deseuri vor obtine autorizatia de la Ministerul Mediului.

Eco Tic reuneste 85 de producatori, respectiv echivalentul a aproximativ 80% din piata din Romania. Printre numele celor afiliati acestei structuri se afla HP Romania, LG Electronics Romania, Panasonic Romania si Philips Romania.

In privinta produselor albe si maro, structura care s-a angajat sa preia responsabilitatile de colectare si reciclare este Ceced Romania, ai carei membri fondatori sunt Amica, Arctic, Candy Hoover Electrolux, Gorenje, Indesit. Acestia reprezinta aproximativ 70-80% din piata de echipamente electrocasnice si de larg consum din Romania.

Pentru echipamentele de iluminat, structura aferenta este Recolamp, fondata de Philips Romania, Osram, Narva, General Electric, respectiv echivalentul a 80-90% din piata de profil din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri