Rata somajului in Uniunea Europeana s-a situat la 7%, in septembrie 2007, cele mai reduse rate fiind inregistrate in Olanda si Danemarca, in timp ce in Romania, clasata pe locul zece intre cele 27 de state membre, aceasta a fost de 7,2%, arata un comunicat al Comisiei Europene.
Rata somajului in Romania s-a incadrat, cu 7,2%, in media europeana, calculata in septembrie, de Eurostat, biroul statistic al UE. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a anuntat ca rata somajului a fost de 3,9% in septembrie, potrivit metodologiei de calcul pe care o utilizeaza la nivel national.

Potrivit Eurostat, rata somajului a fost mai ridicata pentru femeile din UE decat pentru barbati, fiind de 7,7% comparativ cu 6,5%. Spre deosebire de mediile europene, in Romania rata somajului a fost mai scazuta pentru femei decat pentru barbati, reprezentand 5,8% fata 8,4%, potrivit NewsIn.

Pe de alta parte, rata somajului este mai mare in Romania pentru tinerii cu varste de pana in 25 de ani, ajungand la 19,6% fata de 15,1% la nivel european, in timp ce pentru restul populatiei, de peste 25 de ani, rata este de 5,9%, foarte apropiata de cea a UE, de 6%.

Eurostat a raportat ca, in septembrie, cele mai scazute rate ale somajului din Uniune s-au inregistrat in Olanda, 3,1%, si in Danemarca, 3,3%, in timp ce ratele cele mai ridicate au fost in Slovacia, 11,1% si Polonia, 8,8%.

Comunicatul Comisiei Europene constata ca 23 din cele 27 de state membre au obtinut o scadere a ratei somajului in ultimul an, trei au avut o crestere, iar in Luxemburg a ramas constanta. Cele mai semnificative reduceri s-au consemnat in Polonia si Lituania, in timp ce majorarile cele mai importante le-au avut Irlanda si Portugalia.

Eurostat estimeaza ca 16,7 milioane de persoane erau somere in septembrie 2007, in scadere de la 18,8 milioane de persoane inregistrate in septembrie 2006.

Eurostat calculeaza, pe baze armonizate, rata somajului in cele 27 de state, in timp ce fiecare stat in parte foloseste metode specifice. Conform metodologiei Eurostat, sunt considerate somere toate persoanele neangajate cu varste cuprinse intre 15 si 74 de ani, dispuse sa inceapa munca in decurs de doua saptamani si care si-au cautat de lucru, constant, in ultimele patru saptamani.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri