Guvernul a decis, in cursul zilei de ieri, ca salariile bugetarilor sa creasca in 2008 in doua etape - in aprilie si octombrie - cuantumul cresterilor salariale urmand sa fie aprobat diferentiat, pentru fiecare sector de activitate in parte, dupa finalizarea negocierilor cu sindicatele.
Guvernul a aprobat un memorandum privind cresterea salariilor bugetarilor in 2008, cuantumul majorarilor urmand sa fie aprobat saptamana viitoare, prin ordonante de urgenta, pentru fiecare sector in parte - educatie, sanatate, aparare. Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a declarat, potrivit NewsIn, ca salariile vor fi majorate in doua etape - aprilie si octombrie.

Potrivit ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian, guvernul a discutat miercuri "de principiu" despre majorarile salariale, avand in vedere ca negocierile cu sindicatele din educatie si sanatate nu s-au finalizat. El a precizat ca in sedinta de guvern a fost acordat doar un mandat de negociere ministrilor.

Majorari, peste media salariala, in educatie si sanatate

Premierul Tariceanu a declarat, miercuri, ca majorarea va fi peste media salariala a personalului bugetar pentru angajatii din sanatate si din educatie, iar alte categorii de bugetari, cum sunt diplomatii, nu vor beneficia de majorari salariale.

Tariceanu a precizat ca majorarile salariale se vor incadra insa in limitele impuse de bugetul pe 2008, aprobat de Parlament.

"Am discutat cu ministrii despre o anumita rigoare in privinta desfasurarii exercitiului bugetar pe anul 2008 si am insistat foarte mult, pentru ca suntem intr-o perioada in care confederatiile sindicale doresc sa faca negocieri pe majorarea salariilor, pentru incadrarea in anvelopa salariala aprobata prin buget. Acest lucru inseamna ca avem in vedere importanta sociala a anumitor sectoare si conditiile particulare din anumite sectoare", a declarat Tariceanu.

O majorare de 10% in sanatate, putin probabila

In ce priveste solicitarile sindicalistilor din sanatate, care cer majorari salariale de peste 10%, Tariceanu a spus ca, in conditiile unei inflatii prognozate de 5% in 2008, majorarea de 10% este una semnificativa si a precizat ca fiecare ministru trebuie sa pastreze un echilibru in cadrul bugetului pe care il administreaza.

"Dupa parerea mea, intr-o economie care anul acesta va avea o inflatie de 5%, 10% nu este o majorare nesemnificativa, din contra, este o majorare foarte importanta", a spus seful executivului.

El a precizat ca angajamentul asumat prin programul de guvernare este ca bugetarii sa aiba o crestere salariala de 60% in decembrie 2008, raportat la luna decembrie a anului 2004, ceea ce presupune o majorare de 9% pentru anul in curs.

"In acest moment, majoritatea salariatilor bugetari au o crestere care se situeaza la 51%, prin urmare mai este nevoie de 9% pentru a atinge aceasta tinta", a explicat Tariceanu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri