De administrarea Fondului Proprietatea sunt interesate 37 de societati internationale, iar compania care va va adfministra Fondul va fi selectata pana la sfarsitul lunii octombrie, a declarat, presedintele consiliului de supraveghere al FP, Emanoil Negut, citat de NewsIn.
"De administrarea Fondului Proprietatea sunt interesate 37 de societati internationale. Speram ca pana la sfarsitul lunii octombrie sa alegem un administrator pentru Fond", a spus Negut, care si-a mentinut estimarile cu privire la termenul de listare a Fondului.

Negut declarase in urma cu doua saptamani ca cel mai optimist termen pentru listarea Fondului Proprietatea este decembrie 2008, iar cel realist este "undeva la inceputul lui 2009", daca va exista sprijin total de la toate institutiile implicate in listare.

Pana la listare, Fondul mai are, insa, de parcurs o serie de etape, precum evaluarea activelor si alegerea unui consultant financiar. Pe 4 februarie, Fondului Proprietatea a anuntat ca Schroders Investment Management Limited, Mercer si Industrie un Finanzkontor Etabl. and Independent Capital Management sunt cele trei companii selectate pentru etapa a doua a procesului de selectie a unui consultant financiar care sa desemneze societatea de administrare a Fondului.

Alegerea consultantului financiar este al doilea pas pentru listarea la bursa a Fondului Proprietatea, dupa selectarea evaluatorului pentru activele Fondului. Dupa aceasta etapa, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) trebuie sa desemneze un administrator al fondului.

Firmele de consultanta PricewaterhouseCoopers si Darian Rom Suisse Cluj-Napoca isi vor imparti evaluarea a 76 din cele 88 de participatii din portofoliul Fondului, care cauta, acum, un evaluator pentru ultimele active din portofoliu.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, are un capital social de 14,24 miliarde lei (3,9 miliarde euro).

La inceputul acestui an, numarul actionarilor persoane fizice ai Fondului Proprietatea a ajuns la 3.028, iar valoarea actiunilor lor reprezenta 11,26% din capitalul social.

Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, din Londra sau New York.

Amanarea listarii Fondului Proprietatea i-a impins pe multi fosti proprietari spre actiunile - mult mai lichide - ale societatilor de stat listate recent la Bursa

Astfel, 487 de persoane vor primi dividende in valoare de 65,1 milioane lei din participatiile primite la Transelectrica drept despgubire, in timp ce 472 de persoane care au acceptat sa fie despagubiti cu actiuni Transgaz vor primi dividende de 43,5 milioane lei, a precizat ministrul economiei si finantelor.

O alta categorie de despagubiti este formata din cetatenii romani care au avut proprietati in teritorii care au apartinut Romaniei pana in 1940 si care acum sunt sub jurisdictia altor state.

"Avem pana in prezent peste 11.000 de dosare pentru despagubirea celor care au avut proprietati aflate acum in afara tarii", a precizat Vosganian, referindu-se la refugiatii din Basarabia (acum impartita intre Republica Moldova si Ucraina), Bucovina de Nord, tinutul Herta (ambele aflate acum in Ucraina) si Cadrilater (Bulgaria).

De asemenea, Vosganian a explicat ca din 15.000 de persoane care au solicitat despagubiri pentru fostele proprietati, 6.000 de persoane au primit peste 100 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri