Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) intentioneaza sa sustina financiar agricultura ecologica din fonduri de la buget, timp de cel putin un un, pana cand producatorii ecologici vor putea accesa fonduri europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala (MADR).
Potrivit unui proiect de hotarare, MADR va subventiona agricultura ecologica, din fonduri de la buget, prin acordarea unui sprijin financiar la hectar.

"Aceste forme de sprijin se vor acorda, cel mai probabil, pana in 2009, atunci cand fondurile europene de dezvoltare rurala vor fi disponibile si pentru agricultura ecologica", a declarat, potrivit NewsIn, secretarul de stat in cadrul MADR, Cornelia Harabagiu.

Astfel, producatorii ecologici pot primi o subventie de 425 de lei pentru un hectar si 700 de lei pentru un hectar de vita de vie sau livada. De asemenea, MADR va acorda un sprijin financiar de 75 de lei pentru fiecare familie de albine certificata in sistemul de agricultura ecologica. Alaturi de plata la hectar, producatorul ecologic va primi si sprijin financiar de pana la 50 % din contravaloarea taxei de inspectie si certificare.

Subventiile acordate de la bugetul, sub forma "ajutoarelor de minimis", reprezinta solutia identificata de MADR pentru sustinerea sectorului ecologic, pana cand autoritatile vor reusi sa reintroduca agricultura ecologica printre masurile eligibile pentru finantare europeana.

In varianta initiala a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), trimisa Comisiei Europene in iunie 2007, MADR preciza ca are ca obiectiv "dezvoltarea agriculturii ecologice ca o metoda de productie agricola care protejeaza mediul". Fermierii ar fi urmat sa primeasca un sprijin financiar din fonduri de dezvoltare rurala "pentru a acoperi costurile aditionale asociate inregistrarii si certificarii".

Ulterior, MADR a eliminat plata pe suprafata acordata din fonduri de dezvoltare rurala pentru agricultura ecologica deoarece nu a avut informatii suficiente pentru a argumenta Comisiei aceasta masura. Comisia nu a cerut Romaniei sa elimine plata pe suprafata acordata pentru practicarea agriculturii ecologice, ci a solicitat o analiza a fermelor ecologice din perspectiva pietei.

"Recomandarea este justificata, insa la acest moment nu exista date sintetice referitoare la dimensiunea pietei interne sau a volumului exporturilor pentru produse ecologice. Piata interna este una relativ noua, dinamica, dar in acelasi timp poate prezenta un grad mai ridicat de risc", potrivit raspunsului MADR la solicitarea Comisiei Europene.

Potrivit datelor MADR, in Romania s-au inregistrat 3.836 de oparatori economici, producatori, procesatori si comercianti, in 2007, iar pentru acest an se estimeaza ca se vor inregistra 4.200. De asemenea, MADR estimeaza cresterea suprafetei pe care se practica agricultura ecologica de la 180.000 de hectare in 2007, la peste 200.000 de hectare in acest an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri