In perioada 2017-2018, agricultura romaneasca a absorbit fonduri europene in valoare de 6,53 miliarde de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). In 2017, suma totala s-a ridicat la 3,3 miliarde de euro, iar in acest an nivelul va ajunge la 3,2 miliarde de euro. In primele sapte luni din acest an, a fost primita, de la Uniunea Europeana, o suma de 2,29 miliarde de euro. Spre ce tipuri de proiecte au mers banii alocati pana acum prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 si care sunt judetele fruntase in privinta atragerii de fonduri europene pentru agricultura?

Investitiile realizate din fonduri europene in agricultura in particular si in mediul rural in general – exista fonduri europene si pentru finantari non-agricole, pentru dezvoltarea mediului rural – au un impact masurabil, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale: prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 au fost finantate 189 de unitati de procesare produse agricole si pomicole, exploatatii agricole in suprafata totala de 315.312 hectare si au fost infiintate sau modernizate drumuri agricole in lungime totala de 745 de kilometri.

Investitiile din fonduri europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 au creat 6.158 de locuri de munca, in timp ce 9.969 de tineri fermieri au accesat fonduri europene pentru a infiinta noi ferme. In total, 19.371 de fermieri au accesat fonduri europene prin PNDR 2014-2020, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Judetul Bihor conduce atat la capitolul valoare totala a fondurilor europene accesate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, cu o suma totala de 197,47 milioane de euro, cat si din punct de vedere al celor mai multe unitati de invatamant din mediul rural finantate prin PNDR 2014-2020.

Exemple de afaceri agricole finantate cu fonduri europene

Una dintre investiiile finantate din fonduri europene prin PNDR 2014-2020 in judetul Bihor este o sera din sticla pentru rosii, cu o suprafata de 16.200 de metri patrati, cu sitem de incalzire si eficientizare a consumului de energie prin folosirea de apa geotermala . Au fost create 15 locuri de munca, iar productia zilnica este de o tona de rosii.

Sera, fonduri europene

„Initial, am vrut sa facem un strand, aici a functionat in trecut strandul de la Biled, sunt izvoare de apa termala aici si am cumparat terenul. Intre timp, am fost in Olanda la o expozitie, am vazut foarte multe sere si m-am gandit ca ar fi profitabil sa facem si noi. Ceea ce m-a determinat sa investim in sera este faptul ca am patru copii si tot timpul am o problema atunci cand le dau legume sa manance. Vizam initial sa ne adresam in special pietei din Banat", spunea Silvia Raileanu, beneficiara fondurilor europene pentru sera din Biled, Bihor, in octombrie 2017.

Sera Super din Biled, judetul Bihor, reprezinta o investitie de 2,41 milioane de euro, din care valoarea eligibila este de 992.460 de euro (496.230 de euro reprezinta finantare nerambursabila). Fondurile europene au fost obtinute prin accesarea masurii 121 (actuala masura 4.1) din PNDR.

O alta investitie finantata din fonduri europene prin PNDR 2014-2020 este o fabrica de colectare, imbuteliere si procesare lapte, cu o capacitate de 73.288 de litri pe zi. Unele dintre produsele ce ies din fabrica din Dragoesti, judetul Ialomita, sunt realizate dupa retete traditionale romanesti.

Lapte, fonduri europene

”Cifra de afaceri a fost un pic peste opt milioane de euro in 2017. Anul acesta este mai greu de previzionat, pentru ca am intrat un pic mai greu in productie. Ferma va ramane tot pe acolo, ramane sa vedem ce vom reusi sa facem cu fabrica, pentru ca am deschis-o mai tarziu decat ne-am propus. Planul initial era sa deschidem in februarie-martie 2018, dar punerea in functiune a unei fabrici care face niste lucruri extrem de speciale a fost mai dificila decat ne-am fi asteptat, mai ales ca e nevoie de mult import de know-how. Noi vrem sa si exportam produsele, dar trebuie sa importam stiinta. In fabrica sunt 23 de angajati si o sa mai angajam inca sase”, explica, in iunie 2018, la inaugurarea unitatii de productie, Adrian Cocan, manager Laptaria cu caimac, brandul sub care este comercializata productia realizata in fabrica din judetul Ialomita.

Investitia a fost realizata de Agroserv Mariuta, companie din domeniul agriculturii din judetul Ialomita, fondata de fermierul Nicusor Serban in urma cu mai bine de un sfert de secol.

Finantari din fonduri europene, prin PNDR 2014-2020, pentru proiecte de utilitate publica

In Bihor au fost infiintate 21 de noi unitati de invatatmant in mediul rural, cu finantare din fonduri europene. La polul opus se afla judetele Olt si Calarasi (cu cate doua unitati de invatatmant), in timp ce in Braila si Ialomita nu a fost infiintata nicio unitate de invatamant cu finantari din fonduri europene.

In Judetul Mures au fost infiintate cele mai multe camine culturale (60) cu finantare din fonduri europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). La acest capitol, pe ultimele locuri se situeaza judetele Galati (un camin cultural), Braila si Ialomita (zero camine culturale).

Judetul Cluj conduce la capitolul drumuri comunale construite cu bani din fonduri europene prin PNDR 2014-2020, cu un numar de 35 de astfel de rute. Pe ultimele locuri se situeaza judetele Giurgiu (un drum comunal), Braila si Ialomita (zero drumuri comunale realizate din fonduri europene).

In judetul Suceava au fost realizate cele mai multe proiecte de apa si canalizare finantate din fonduri europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, iar in judetele Mehedinti si Braila, cel mai putine: unul, respectiv zero drumuri comunale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri