Managerii companiilor, chestionati de Instittul National de Statistica (INS), vad o crestere a activitatii in toate sectoarele economice, industrie, constructii, comert si servicii, pentru perioada aprilie - iunie, dar si un avans al preturilor.
Estimarile din luna aprilie arata o evolutie a activitatii in industria prelucratoare pentru trimestrul al doilea, pentru volumul productiei (sold conjunctural +23%), dar si pentru numarul de contracte si comenzi (sold conjunctural +19%).

Pentru exporturi, potrivit chestionarului, managerii firmelor sunt, din nou, optimisti, (sold conjunctural +8%) si acestia apreciaza o usoara crestere a competitivitatii produselor romanesti pe piata Uniunii Europene (sold conjunctural +7%). Potrivit a 83% din opiniile exprimate, numarul de angajati din industrie va ramane relativ stabil.

Pe de alta parte, preturile produselor vor creste (sold conjunctural +25%), dar mai putin fata de estimarea din luna anterioara (sold conjunctural +31%).

Conform estimarilor, se va construi mai mult in urmatoarele trei luni, (sold conjunctural +49%), productia fiind legata stocul de contracte si comenzi, care va creste si el (sold conjunctural +45%). Numarul de angajati va creste usor (sold conjunctural +31%). In privinta preturilor, managerii vad aceeasi tendinta de crestere ca cea inregistrata in luna martie (sold conjunctural +49%).

Directorii de companii se asteapta, de asemenea, la o crestere a vanzarilor de marfuri (sold conjunctural +39%). Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica din comert isi va mentine trendul pozitiv (sold conjunctural +42%). Comenzile de marfuri pentru furnizori vor creste, conform soldului conjunctural de +27%.

In luna aprilie, stocul de marfuri se apreciaza ca va fi suficient pentru o evolutie a activitatii de comert (94% din opinii). Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o usoara crestere a numarului de salariati din acest sector (+9% sold conjunctural). In acelasi timp, managerii firmelor estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +44%).

Situatia economica din servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna (sold conjunctural +17%). Pe primul loc in aprecierea cresterii cifrei de afaceri se afla companiile foarte mari (500 de salariati si peste) la care soldul conjunctural inregistrat este de +23%, urmate de intreprinderile mijlocii ( 50-249 de salariati), cu un sold conjunctural de +21% si firmele mici (1-49 de salariati), sold conjunctural de +11%.

Potrivit estimarilor, cifra de afaceri isi va mentine, pentru urmatoarele trei luni, trendul ascendent (sold conjunctural +28%). In servicii, se asteapta, pentru urmatoarele trei luni, o usoara crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +10%). Dupa opinia managerilor, serviciile vor fi mai scumpe in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +27%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri