Romania a primit 42,5 milioane de euro, fonduri europene reprezentand primul decont pentru platile la hectar acordate in luna aprilie din fonduri de la buget, a declarat directorul general Coordonare Agentii de Plati, Viorel Tarziu.
"Primul decont, respectiv circa 42,5 de milioane de euro, s-a realizat saptamana trecuta. Banii au ajuns joi in contul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) deschis la BCR, urmand sa fie transferati la Trezorerie. Suma reprezinta decontul platilor la hectar efectuate in luna aprilie din fonduri de la bugetul de stat", a spus Tarziu, citat de NewsIn.

Acesta a precizat ca banii aferenti urmatorului decont, respectiv pentru platile efectuate in luna mai, se primesc la inceputul lunii iulie.

"De asemenea, Romania a notificat Comisia Europeana cu privire la platile efectuate in luna mai, urmand sa primeasca aproximativ 124,4 milioane de euro, la inceputul lunii iulie", a mentionat Tarziu.

Pentru plati directe la hectar, suma alocata Romaniei, pentru anul 2007, este de 440 de milioane de euro. Potrivit normelor europene, fiecare stat membru asigura prefinantarea platilor, banii fiind decontati ulterior de catre Comisia Europeana.

MADR nu a reusit inca sa selecteze o banca responsabila cu gestionarea fondurilor europene alocate agriculturii. Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a decis, recent, sa anuleze licitatia organizata de MADR in acest scop. Secretarul de stat in MADR, Sorin Chelmu, a declarat, saptamana trecuta, ca MADR va relua in perioada imediat urmatoare procedura de selectie a unei banci.

MADR a lansat, in data de 2 februarie, licitatia pentru selectarea unei banci care sa gestioneze fondurile europene de 5,8 miliarde de euro alocate agriculturii in perioada 2008-2011. Potrivit directorului in cadrul MADR, Carmen Bidascu, sapte banci au depus oferte in cadrul licitatiei organizate pentru selectarea unei banci care sa gestioneze fondurile europene destinate agriculturii, pana in data de 3 martie.

In luna martie, Romexterra Bank a depus contestatie la licitatia organizata. Reprezentantii MKB Romexterra Bank au declarat pentru NewsIn ca au depus contestatie deoarece au fost eliminati din licitatia organizata de MADR pentru ca scrisoarea de garantie era emisa pe numele vechi al ministerul ( Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale - n.red) .

MADR a mai organizat, anul trecut, licitatie pentru selectarea unei banci. La inceputul lunii iunie 2007, MADR anunta ca patru banci, respectiv Raiffeisen Bank, Banca Carpatica, BCR si Banc Post au depus ofertele in cadrul licitatiei pentru selectarea unei banci pentru gestionarea fondurilor UE. Ulterior, MADR a suspendat licitatia, deoarece dupa deschiderea ofertelor s-a aflat despre o contestatie depusa de BRD, de care ministerul nu stia.

In august 2007, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a respins contestatia depusa de BRD privind licitatia. La momentul respectiv, MADR a anuntat ca BCR a castigat licitatia privind gestionarea fondurilor europene, insa Raiffeisen Bank a informat ministerul ca va contesta acest rezultat. In cursul lunii octombrie, CNSC a decis anularea licitatiei, deoarece s-a constatat ca nici o banca nu a indeplinit conditiile din caietul de sarcini.

Fondurile estimate a fi derulate in aceasta perioada de la Comisia Europeana, respectiv 5.860.370.000 euro, sunt alocate prin Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), Fondul European de Pescuit (FEP) si Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri