Finantele au intocmit proiectul de rectificare bugetara, ce va avea loc in iulie, potrivit caruia 3,6 miliarde lei vor fi introdusi in planificarea de venituri si cheltuieli a bugetului de stat, iar tinta de deficit bugetar va ramane la 2,3% din PIB, au declarat surse din MEF, citate de NewsIn.
Cea mai mare parte din suma de 3,6 miliarde lei - aproximativ un miliard de euro - va merge la Ministerul Transporturilor, iar banii vor fi investiti in programe de dezvoltare a infrastructurii, potrivit acelorasi surse. In acelasi timp, tinta de deficit bugetar, revizuita la rectificarea din luna martie de la 2,7% din produsul intern brut, va ramane la 2,3% din PIB.

Programul de dezvoltare a infrastructurii, ce prevede alocarea, pana in 2013, a 20 miliarde euro, va fi demarat la 1 iulie, data la care se va face si a doua rectificare bugetara din acest an, a cincea din ultimele 18 luni, declara, in 19 iunie, ministrul Varujan Vosganian. Veniturile bugetare vor fi orientate, cu preponderenta, spre finantarea infrastructurii, potrivit ministrului de Finante, care a precizat ca aceste cheltuieli vor fi cuprinse in proiectia bugetara pentru 2009 si 2010.

"Pentru exercitiul bugetar al UE, pana in 2013 vrem sa cheltuim pentru infrastructura 20 miliarde euro. Acesti bani pot rezolva problema drumurilor judetene, a drumurilor europene, autostrazilor si a soselelor de centura. As parea complet neserios, pentru ca aceasta suma e atit de mare, si de aceea am hotarit sa incep acest program de la 1 iulie, de la data cand vom face rectificarea bugetara", a spus seful Finantelor.

La rectificarea din 1 iulie, Finantele se vor concentra pe trei domenii - invatamantul, pensiile si agricultura. Vosganian a precizat ca, in iulie, la rectificarea bugetara, va prezenta si programul de sustenabilitate a pensiilor pe termen lung.

"Exista trei domenii carora, in ultimii 2 ani, le-am dat o traiectorie de rezolvare. Prima e cea a invatamantului. In ultimul an, nu exista comuna in Romania in care sa nu se repare sau sa nu se conolideze o scoala. Pe acest proiect, in 4-5 ani, toata infrastructura din invatamant va fi rezolvata. A doua tema e cea a pensiilor. Cand o sa prezentam proiectul de buget cu pensiile o sa prezentam si programul de sustenabilitate a pensiilor pe termen lung. A treia tema e agricultura", a adaugat ministrul.

Varujan Vosganian a declarat, la inceputul lunii iunie, ca va cere consiilor judetene o situatie a infrastructurii rutiere. Potrivit ministrului, prioritatea programului de dezvoltare a infrastructurii este constructia a 1.000 - 1.500 de kilometri de autostrada.

"Este o suma de 2,5 ori mai mare decat tot ce s-a alocat domeniului in acest mandat", a precizat seful Finantelor.

Vosganian a comentat ca pana acum nu s-au alocat fonduri atat de mari infrastructurii rutiere si feroviare pentru ca ministerul pe care-l conduce s-a preocupat de implementarea sistemului de pensii si de consolidarea unui sistem durabil pentru infrastructura scolara. Acest lucru a implicat construirea si repararea a circa 5.000 de scoli din comune.

"Proiectele in derulare, cele in asteptare, precum si cele necesare vor fi prezentate Guvernului, care va alege prioritatile pentru absorbtia fondurilor comunitare", a spus Vosganian.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri