Transportatorii de gaze din Romania si Ungaria au semnat marti , la Arad, Acordul de Dezvoltare in Comun pentru construirea conductei de interconectare pe ruta Szeged-Arad, potrivit unui comunicat de presa al Transgaz transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Transgaz a semnat marti, 1 iulie 2008, la Arad, cu FGSZ Natural Gas Transmission Closed Company Limited By Shares din Ungaria "Acordul de Dezvoltare in Comun " privind interconectarea Sistemului National de Transport gaze de inalta presiune din Ungaria cu Sistemul National de Transport gaze naturale din Romania, prin construirea conductei de interconectare pe ruta Szeged – Arad. Pe teritoriul Romaniei, conducta de interconectare avand DN700/PN63 are o lungime de aproximativ 62 km dintre punctul de conectare Horia (langa Arad) si punctul de frontiera Csanadpalota (Nadlac) de la granita de stat dintre Romania si Ungaria", potrivit comunicatului.

Potrivit Acordului de Dezvoltare in Comun, data planificata pentru finalizarea conductei pe teritoriul Romaniei si inceperea operarii comerciale este de un an si sase luni de la data semnarii Acordului, adica la sfarsitul anului 2009, a declarat marti pentru NewsIn directorul general al Transgaz, Ioan Rusu.

"Fiecare parte semnatara a acestui Acord, va suporta costurile si cheltuielile aferente proiectarii si constructiei, operarii si intretinerii conductei pe teritoriul tarii sale. Interconectarea celor doua sisteme nationale de transport gaze naturale, reprezinta un avantaj economic atat pentru Romania cat si pentru Ungaria, care, in calitate de state membre ale Uniunii Europene sunt interesate in cooperarea privind interconectarea sistemelor de transport gaze naturale si implementarea prevederilor Directivei Consiliului UE 2004/67/CE privind masurile de garantare a securitatii aprovizionarii cu gaze naturale" se mai arata in comunicat.

Din cei 62 de km de conducta, a fost deja construit un tronson de 36,7km lungime intre localitatile Horia si Pecica. Romania mai are de construit 26 km, iar costrurile estimative pentru ce a mai ramas de construit se ridica la 12 - 15 milioane euro. Restul de 47 km din conducta se afla pe teritoriul Ungariei, urmand ca in acest an tara vecina sa demareze lucrarile, potrivit datelor prezentate la 11 iunie 2008 de directorul Departamnetului de Proiectare si Cercetare din cadrul Transgaz, Vlad Pavlovschi. Capacitatea maxima de transport a conductei de interconectare este de 4,4 miliarde metri cubi/an corespunzator unui debit mediu orar de 500 mii metri cubi/ora. Vlad Pavlovschi a afirmat atunci ca sursele gazului livrat in Romania vor fi din campul de gaze de la Algyo si/sau gaze import din Ucraina sau Austria.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri