Datoria publica totala a Romaniei a crescut cu 11% in intervalul ianuarie-mai, la 90,59 miliarde lei (25 miliarde euro), echivalent cu 19,1% din produsul intern brut (PIB), din care peste jumatate este denominata in lei, arata datele publicate marti de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).
La sfarsitul anului trecut, datoria publica totala era de 81,59 miliarde lei.

Astfel, mai mult de jumatate (58%) din datorie era in lei dupa primele cinci luni ale acestui an, 28,24% era in euro, 10% in dolari, iar restul in alte valute.

Pe tipuri de instrumente, peste o treime (34%) din datoria publica guvernamentala era reprezentata la 31 mai de imprumuturile de stat, 10% erau obligatiuni de stat, 9% eurobonduri, iar 4% din datorie era contractata sub forma certificatelor de trezorerie, potrivit datelor MEF.

Alte tipuri de resurse reprezentau 43% din datoria publica guvernamentala.

Fata de sfarsitul anului trecut, ponderea datoriei publice guvernamentale in totalul datoriei a crescut cu 0,52 puncte procentuale, de la 93,35% la 93,87%, in timp ce datoria publica locala cantarea 6,13% din datoria totala la 31 mai, comparativ cu 6,65% in decembrie 2007.

Ministerul Economiei si Finantelor a luat in calcul, pentru produsul intern brut, ultima estimare a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) pentru acest an, de 475 miliarde lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri