Romania a fost pe locul cinci in Uniunea Europeana (UE), dupa nivelul anual al inflatiei in luna iunie, de 8,7%, mai mult decat dublul inflatiei din UE, de 4,3%, potrivit datelor publicate de Eurostat.
Primele patru state membre UE cu cea mai ridicata inflatie anuala au fost Letonia, cu 17,5%, Bulgaria, cu 14,7%, Lituania, cu 12,7% si Estonia, cu 11,5%, potrivit datelor comunicate de biroul european de statistica.

Romania s-a plasat pe pozitia a cincea, cu 8,7%, in crestere cu peste 0,2 puncte procentuale fata de luna anterioara.
Spre deosebire, cele mai scazute rate ale inflatiei anuale au fost inregistrate, in iunie, in Olanda, de 2,3%, si in Germania si Portugalia, de 3,4%.

La nivelul UE, rata anuala a inflatiei a crescut, in iunie, la 4,3%, de la 4% in luna mai, in timp ce in zona euro aceasta a fost de 4%, in crestere de la 3,7% in luna mai. In iunie 2007, rata inflatiei anuale a fost mult mai mica, de 2,1% in UE si de 1,9% in zona euro.

Cresterea lunara a preturilor de consum a fost de 0,4%, atat in UE, cat si in zona euro, mai mare decat in Romania, unde preturile de consum s-au marit cu 0,3%.

Din datele Eurostat a reiesit ca, fata de luna mai 2008, inflatia anuala s-a accentuat in 21 de state membre, a ramas stabila in doua si s-a temperat in trei dintre acestea. Datele privind inflatia din Franta in luna iunie nu au fost publicate.

Preturile la energie s-au majorat cu 16%, iar transporturile, alimentele si locuintele au contribuit, de asemenea, in mod semnificativ, la evolutia anuala a inflatiei, inregistrand scumpiri cu 7,1%, 6,4% si, respectiv, 6,1%.

Pe de alta parte, in comunicatii au fost inregistrate scaderi de preturi, de 1,6%, in timp ce majorari nesemnificative au aparut in sectoarele de divertisment si cultura, de 0,1% si vestimentar, de 0,7%.

Potrivit calculelor Institutului National de Statistica (INS), inflatia la nivel national s-a situat la 8,61% in iunie comparativ cu 8,46% in mai. In luna aprilie, inflatia anuala a fost de 8,62%, cea mai ridicata valoare a acesteia din 2008 fiind inregistrata in luna martie, de 8,63%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri