Petrom se plaseaza pe pozitia 16 in Top 500 Europa Centrala, iar Rompetrol Rafinare se pozitioneaza pe locul 50 in regiune, potrivit unui nou top prezentat joi de Deloitte asupra primelor 500 mari companii din regiune.
Din datele prezentate de Deloitte, Romania are mai putine companii in Topul 500 din Europa Centrala pentru anul 2007 (30 fata de 32, in topul anterior), dar veniturile totale au depasit 30,2 miliarde de euro (putin mai mult decat cifra cumulata a anului anterior – 29 miliarde de euro).

"Companiile noastre evolueaza bine in acest mediu extrem de competitiv. Nu trebuie sa uitam ca majoritatea tarilor incluse in raport s-au alaturat Uniunii Europene inca din 2004 si ca au beneficiat de un volum impresionant de investitii straine. Romania are in spate un singur an de apartenenta la UE, iar rezultatele de pana acum indica un potential important pe viitor", a declarat presedintele Deloitte Romania, George Mucibabici (foto).

Industria producatoare este identificata prin doi jucatori puternici, de talie internationala - ArcelorMittal Galati (numarul trei pe plan local si numarul 63 in topul regional) si Dacia Grup (numarul patru, respectiv 64).
De asemenea, segmentul de consum este bine reprezentat, cu zece jucatori locali calificati in Top 500. De asemenea, si primii trei mai operatori de telecomunicatii (Orange, Vodafone si Romtelecom) sunt prezenti in ierarhie.

Cu toate acestea, exista si unele aspecte negative. Astfel, este de remarcat faptul ca Romania nu este mentionata pe piete precum cea farmaceutica si de ingrijire medicala sau cea imobiliara. "În Romania industria farmaceutica producatoare nu este dezvoltata. În schimb, de-a lungul anilor s-a format o piata extrem de competitiva pentru distributia de produse farmaceutice", a explicat Mucibabici.

In ceea ce priveste piata imobiliara, aceasta este inca intr-o etapa de dezvoltare si companiile de profil nu au ajuns inca in punctul in care sa profite din plin de investitiile lor in Romania, potrivit reprezentantului Deloitte.

George Mucibabici a adaugat ca trebuie tinut cont de faptul ca, spre deosebire de companiile incluse in primul val de aderare la Uniunea Europeana, companiile romanesti au traversat o perioada mai indelungata de inconsistenta in procesul de reforma, fiind lipsite de ingredientele necesare unei dezvoltari mai rapide. Astfel, potrivit acestuia principalii factori care au contribuit la incetinirea dezvoltarii companiilor romanesti au fost investitiile straine in volume mai mici si de data relativ recenta, mediul economic liberalizat gradual si birocratia excesiva in sectorul guvernamental si procesul de privatizare relativ lent.

"Tocmai din aceasta cauza, exista un sentiment general de optimism ca economia isi va continua dezvoltarea robusta, sustinand cresterea in importanta si magnitudine a companiilor romanesti", a subliniat presedintele Deloitte Romania.

Privit in ansamblu, raportul Top 500 Europa Centrala pe 2007 arata ca tarile din regiune se afla pe drumul cel bun. Europa Centrala isi va mentine impresionantele rate de crestere de cinci procente, care depasesc de departe performantele economice ale Europei de Vest, doar daca va duce la bun sfarsit reformele pietei libere, avertizeaza Deloitte.

Topul reprezinta clasamentul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala in functie de venituri, profit, numar de angajati si capitalizare.

Clasamentul prezinta putine modificari fata de anul trecut, avand in frunte PKN Orlen, rafinaria de petrol si distribuitor de combustibil din Polonia. Urmeaza alte companii din domeniul energetic, inclusiv MOL din Ungaria si CEZ din Republica Ceha.

Top 10 continua cu producatori de automobile, in frunte cu cehii de la Skoda, companie detinuta de Volkswagen, si urmata de Audi in Ungaria si filiala Volkswagen din Slovacia.

Telekomunikacja Polska, furnizorul polonez de servicii de telecomunictii este singura companie din afara domeniului energetic sau auto aflat intre primele 10 companii din regiune.

Cei mai mari investitori straini dupa venituri sunt producatorul de automobile Volkswagen, grupul siderurgic multinational Arcelor Mittal si retailerul german Metro. CEZ, gigantul ceh din energie, conduce la capitolul capitalizare de piata, fiind urmat de doua banci din Polonia - Pekao SA si PKO BP.

Topul 500 include si clasamente ale celor mai mari companii din domeniul bancar (lider - CSOB, Republica Ceha), de asigurari (lider - PZU, Polonia), constructii (lider - Skanska CS, Republica Ceha), energetic si resurse (lider - PKN Orlen, Polonia), productie (lider - Skoda, Republica Ceha), piata de farmaceutice (lider – PGF, Polonia) si sectorul tehnologic, media si telecomunicatii – TMT (lider - Telekomunikacja Polska SA, Polonia).

Deloitte furnizeaza servicii de audit, taxe, consultanta si consultanta financiara prin intermediul retelei globale de firme membre, care activeaza in 140 de tari. În Romania, serviciile sunt furnizate de catre Deloitte Audit, Deloitte Tax, Deloitte Consultanta si Reff & Asociatii, numite impreuna Deloitte Romania, care sunt afiliate Deloitte Central Europe Holdings Limited.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri