Scaderea ratingului Romaniei este o decizie "extrem de periculoasa", ce ar putea reduce drastic intrarile de capital si ar putea afecta sustenabilitatea deficitului de cont curent, intensificand dezavantajele Romaniei identificate de S&P, a spus ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
"Astfel de decizii sunt extrem de periculoase, putand exacerba trendurile mentionate de agentia de rating, respectiv reducerea drastica a intrarilor de capital si sustenabilitatea deficitului de cont curent, in conditiile in care Romania a manifestat o rezistenta sporita la efectele recente produse de criza financiara internationala", a precizat ministrul Vosganian.

Totodata, argumentele care au stat la baza deciziei S&P de retrogradare a Romaniei se regasesc si in cazul altor tari "in anumite situatii chiar la niveluri mai ingrijoratoare", mai spune Vosganian, care caracterizeaza anuntul agentiei de rating ca "surprinzator".

Vosganian sustine ca decizia S&P nu a luat in calcul si "evolutiile pozitive din ultimii ani" ale economiei romanesti. "in ciuda unor evaluari similare facute de aceeasi agentie pentru anul 2008, Romania si-a continuat cresterea economica", a mentionat ministrul.

Referitor la deficitul bugetar, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) sustine ca "a luat toate masurile pentru mentinerea tintei de deficit bugetar".

Reactia ministrului Vosganian vine dupa ce viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a precizat, marti, ca decizia S&P a fost "greu de anticipat", si, desi exista vulnerabilitati certe ale Romaniei, sunt argumente pe care S&P nu le-a inclus in anunt.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri