Gazoductul rus South Stream "nu este o prioritate" pentru UE si nu va afecta construirea conductei europene Nabucco, statele membre fiind libere sa se asocieze ambelor proiecte, a declarat purtatorul de cuvant al comisarului pentru energie, Andris Piebalgs.
"Comisia Europeana nu considera South Stream o prioritate, dar nici nu se opune acestui proiect. Daca o tara doreste sa participe la construirea acestei conducte, este libera sa o faca, dar CE nu ofera in acest moment nici un sprijin financiar sau de alta natura pentru acest proiect", a spus Tarradellas referitor la vizita delegatiei Gazprom la Bucuresti, care ar putea oferi Romaniei sa participe la proiectul South Stream, conform NewIn.

Purtatorul de cuvant al CE a respins ideea ca gazoductul rus s-ar afla in concurenta cu proiectul european Nabucco, menit sa ofere o alternativa la reteaua de distributie Gazprom.

"Prioritatea noastra este Nabucco. Elementul cheie este ca tarile caspice sa furnizeze gaz pentru aceasta conducta, iar pentru a ne arata interesul, comisarul Piebalgs va face o vizita saptamana viitoare in toate tarile furnizoare si de tranzit - Azerbaijan, Turkmenistan, Georgia si Turcia", a spus Tarradellas, precizand ca intalnirile vor avea loc la nivel de sefi de stat.

Nabucco ar urma sa aduca gaz in Europa din Azerbaijan si eventual Turkmenistan via Georgia si Turcia prin Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

Azerbaijanul, tara bogata in hidrocarburi, poate deja exporta gaze naturale catre Europa prin conducta Baku-Tbilisi-Erzurum, cu o capacitate de 8,8 miliarde de metri cubi pe an, ce tranziteaza Georgia si ajunge in Turcia. Reteaua de distributie turca este conectata la Grecia, insa capacitatea de export a Azerbaijanului ar fi mult mai mare prin construirea conductei Nabucco, care ar incepe la Erzurum, unde se termina in prezent conducta BTE.

Constructia conductei Nabucco va incepe in 2010 si ar urma sa livreze gaz din 2013 in timp ce darea in functiune a conductei South Stream, potrivit Vedemosti, ar fi amanata cu 2 ani, pentru 2015.

O delegatie a Gazprom condusa de Vlada Rusakova urma sa discute miercuri la Bucuresti cu reprezentanti ai Transgaz si Romgaz despre importul direct de gaze al Romaniei, dar si despre alte proiecte care vizeaza tranzitul de gaze din Rusia catre Europa.

Rusakova se afla intr-un turneu prin tari europene, zilele trecute ea aflandu-se in Slovenia si Grecia, pentru negocieri privind studiile de fezabilitate la proiectul South Stream.

Gazoductul care ar urma sa lege Rusia de Germania si care ar urma sa traverseze mai multe tari ale Uniunii Europene ar putea fi si pe agenda discutiilor Gazprom cu reprezentantii celor doua companii, la Bucuresti.
Saptamana trecuta, Gazprom a raspuns la solicitarea Agentiei NewsIn de a explica daca Romania ar urma sa fie invitata de partea rusa la proiectul South Stream, iar gigantul rus a Gazprom a mentionat ca orice tara care are disponibilitatea de a se implica in acest proiect este binevenita, in masura in care manifesta disponibilitate si cu conditia ca negocierile sa se desfasoare rapid.

Chestiunea disponibilitatii Romaniei de a participa in acest proiect, care este perceput ca o contrapondere la gazoductul proiectat de SUA si UE, Nabucco, este motiv de disputa la nivelul declaratiilor liderilor politici de la Bucuresti. Astfel, presedintele Basescu este cunoscut ca fiind promotor asiduu al proiectului Nabucco, in vreme ce saptamana trecuta ministrul Finantelor si al Economiei, Varujan Vosganian, afima ca Romania sprijina South Stream si daca va fi invitata sa faca parte din proiect va accepta.

Directorii generali ai companiilor Romgaz si Transgaz, Francisc Toth si Ioan Rusu, declarau, pentru NewsIn, saptamana trecuta, ca discutiile recente de la Moscova pe care le-au avut cu presedintele Gazprom, Alexei Miller, nu s-au referit la participarea Romaniei la proiectul South Stream.

"In acest moment, Gazprom studiaza diferite trasee terestre ale South Stream pentru partea care va traversa state membre ale Uniunii Europene, si refuza sa excluda orice optiune posibila", se arata in raspunsul pentru NewsIn al companiei. In continuare, Gazprom a mentionat ca includerea unor noi participanti in proiectul South Stream depinde "nu doar de pozitionarea geografica a acestora, dar deopotriva si de masura interesului unei astfel de tari in cooperarea cu Gazprom in acest proiect".

Grupul mai arata ca alt criteriu important care va determina participarea unor state noi in proiectul South Stream este cererea de pe piata interna de noi cantitati de gaze naturale care ar putea fi furnizate prin noul traseu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri