Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) considera deciziile Agentiei internationale de rating Fitch, cu privire la Romania, ca fiind nejustificate si necorelate cu evolutiile macroeconomice actuale, se arata intr-un comunicat transmis de ARIS.
Agentia subliniaza ca Romania va inregistra la finele anului 2008 cel mai ridicat ritm de crestere economica din Uniunea Europeana, respectiv de 9,1%. "Totodata, cresterea economica previzionata pentru anul 2009 este de 5%", sustin reprezentantii ARIS.

Potrivit acesteia, datoria publica a Romaniei reprezinta un procent redus din PIB, de10,6% in iunie 2008, iar nivelul rezervelor internationale a atins valoarea de 27,3 miliarde euro la sfarsitul lunii septembrie. In aceste conditii, arata ARIS, stocul datoriei externe este mai scazut comparativ cu celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Comunicatul ARIS mentioneaza ca, din punct de vedere al investitiilor straine, Romania isi pastreaza neschimbate avantajele competitive de pana acum. Astfel, in primele noua luni ale anului curent, volumul total al investitiilor straine directe atras a fost cu 32% mai mare decat in aceeasi perioada a anului precedent.

Mai mult decat atat, "au fost adoptate masuri suplimentare pentru stimularea investitiilor publice, respectiv o crestere de peste patru ori a bugetului destinat realizarii acestora, precum si pentru stimularea investitiilor private, in anul 2009 urmand a se acorda ajutoare de stat in valoare de aproximativ un miliard de lei, comparativ cu cele 120 milioane lei acordate in anul 2008", se arata in comunicatul ARIS.

"Romania va continua sa reprezinte si pe viitor o destinatie atractiva si profitabila pentru plasarea de capital, decizia investitorilor straini nefiind influentata de o analiza superficiala, ci de evolutiile macroeconomice actuale din economia reala precum si de calculele de eficienta economica", metioneaza agentia.

ARIS a adaugat ca din cauza crizei financiare internationale ritmul de crestere a investitiilor straine directe atrase de Roma nia va fi moderat pe termen scurt, insa depasirea crizei globale va aduce Romaniei fluxuri de investitii straine semnificativ mai mari. "In concluzie, suntem convinsi ca depunctarea Roma niei de catre Fitch nu va influenta deciziile investitorilor straini", au incheiat reprezentantii ARIS.

Fitch a coborat la 10 noiembrie ratingurile Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, de la ‚BBB’ la ‚BB+’, si pentru credite pe termen lung in lei, de la ‚BBB+’ la ‚BBB-. De asemenea, Agentia de evaluare financiara a coborat ratingurile BCR, BRD-Groupe Societe Generale, Bancpost, UniCredit Tiriac Bank si Banca Romaneasca, ca urmare a scaderii ratingurilor de tara, dar a confirmat calificativul acordat Bancii Transilvania. si ratingurile oraselor Bucuresti si Oradea au fost coborate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri