Analistii ING si-au revizuit in scadere estimarile de crestere a economiei Romaniei in 2009, la 1,7% de la 4%, din cauza recesiunii din zona euro si a cresterii tot mai mici a creditarii, in conditiile in care Moody\'s a anuntat ca Romania ar putea intra in recesiune in anul viitor.
"Intotdeauna am vazut anul 2009 ca pe un an de ajustari, dar acum ne revizuim in scadere accentuata previziunile de crestere economica a Romaniei la aproape 2% de la 4% cat anticipam inainte, din cauza ca zona euro se confrunta cu o scadere a economiei, iar cresterea creditarii ne asteptam sa se tempereze la mai putin de 5% pana la finalul lui 2009", se arata in raportul ING.

Toate acestea implica si cresteri mai temperate ale profiturilor si salariilor, deteriorand consumul si afacerile, ceea ce le-ar putea distrage atrentia guvernantilor de la inflatie spre economia reala, sustin analistii ING.

Analistul agentiei de rating Moody's Kenneth Orchard declara ca Romania ar putea intra in recesiune anul viitor, in contextul in care creditarea si consumul intern vor fi afectate de inrautatirea conditiilor economice mondiale, iar noul guvern va fi constrans sa inaspreasca politica fiscala.

Moody's estimeaza ca produsul intern brut (PIB) al Romaniei va scadea cu 0,3% in 2009, insa "exista volatilitate in privinta estimarilor", din cauza incertitudinilor legate de conditiile economice la nivel mondial, a mentionat Orchard.

Analistii ING vad, totusi, o crestere a economiei romanesti in 2009, mult diminuata, insa, fata de cea din prima parte a acestui an, cand a atins un varf de 9,3% in trimestrul II. Astfel, produsul intern brut al Romaniei ar putea inregistra o crestere anuala reala de 2,5% in primul trimestru din 2009, respectiv de numai 1,6% in trimestrul II al anului viitor, pentru ca pe tot anul sa se situeze la numai 1,7%, potrivit estimarilor analistilor ING, citati de NewsIn.

Inflatia s-ar putea tempera la 7% la final de 2009

Cresterea mai lenta a economiei ar putea tempera inflatia la 7% pana la finalul anului viitor, potrivit estimarilor ING, care anticipeaza ca preturile de consum vor inregistra o crestere anuala de 7,9% la finalul acestui an, cu mult peste tinta Bancii Nationale a Romaniei (BNR), de 3,8% plus/minus un punct procentual.

"In timp ce inflatia ar trebui sa se tempereze, conditiile dificile de creditare externa ar putea pune presiuni pe moneda nationala, ceea ce ar putea impinge inflatia peste tinta de la finalul lui 2009 (de 3,5% plus/minus un punct procentual n.r.), la care se adauga si politicile laxe fiscale si de venituri la buget", se mai arata in raportul ING.

Analistii ING vad o inflatie de 7% la finalul acestui an, care ar urma sa se tempereze treptat in lunile urmatoare, la 6,6% la finalul primului trimestru din 2009, respectiv la 6,1% la finalul primei jumatati a anului viitor.

Aspectul pozitiv din toata situatia ar fi ca scaderea abrupta a cererii interne ar trebui sa duca la o ajustare rapida a deficitului extern, la mai putin de 9% din PIB in 2009, de la 14% din PIB in 2007 si un nivel estimat de 14,1% din PIB in acest an, mai arata datele ING.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri