Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a dat ieri de inteles ca statul va apela la un imprumut extern, cel mai probabil de la Fondul Monetar International (FMI), explicand si logica acestui acord: acoperirea golului financiar din sectorul privat lasat de entitatile private din Romania ce s-ar putea confrunta cu probleme in refinantarea creditelor.
Surse guvernamentale au spus pentru Wall-Street ca in prezent sunt discutii cu FMI pentru un acord, iar o decizie urmeaza sa fie anuntata in urmatoarele zece zile.

O eventuala finantare de la FMI ar putea fi inclusa intr-un pachet mai larg luat de Romania, care sa mai cuprinda si surse europene, a declarat Mugur Isarescu.

"Nu este exclus un acord cu FMI, in ideea acoperirii golului financiar al sectorului privat printr-un imprumut public. Decizia trebuia luata impreuna cu Guvernul. Ne gandim la pachete, unul cuprinde si surse europene, ma refer inclusiv la institutii precum Banca Europeana pentru Investitii. Un pachet mai larg poate include si finantarea de la FMI", a spus Isarescu.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a spus recent ca o decizie privind un eventual acord cu Comisia Europeana sau FMI va fi luata in doua saptamani, dupa aprobarea bugetului in Parlament si stabilirea necesarului de finantare.

Datoria publica externa nu implica riscul unui gol de finantare si nu pune presiune pe cursul de schimb, fiind de 10,7 miliarde euro la finalul anului trecut, din care scadenta anul acesta este suma de 1,6 miliarde euro, a declarat guvernatorul BNR.

"Datoria externa a sectorului guvernamental era la 31 decembrie 2008 de 10,7 miliarde euro, din care scadente anul acesta sunt 1,6 miliarde euro. In functie de decizia guvernului si bugetul aprobat de Parlament, de deficitul bugetar, nu numai cel tintit, necesitatea de finantare poate ajunge la 2-3, chiar 4 miliarde euro", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a adaugat ca acestor sume se pot adauga si bani pentru refacerea fondului de dezvoltare. "Necesitatea de finantare a sectorului public poate fi mai mare de 1,6 - 2 miliarde euro. Sumele pot fi compensate, cel putin partial, de fondurile de preaderare, structurare sau imprumuturile deja contractate si aflate in desfasurare", a mai spus Isarescu.

El a completat ca sectorul guvernamental se poate imprumuta mai mult decat are nevoie, pentru a face loc finantarii sectorului neguvernamental, pentru care se contureaza un gol de finantare, concretizat in intrari de capital semnificativ mai mici decat iesirile potentiale.

De asemenea, Eugen Radulescu (foto), director in cadrul bancii centrale, spune ca Guvernul ar putea fi nevoit sa inghete salariile din sectorul bugetar pe intreg anul 2009 in cazul unui acord cu Fondul Monetar International (FMI), care ar putea solicita acest lucru Romaniei pentru a acorda imprumutul.

"Probabil una din conditii va fi inghetarea salariilor in cazul unui acord, daca ne gandim ca la letoni au cerut micsorarea cu 15% a salariilor din sectorul bugetar", a spus Radulescu, citat de NewsIn.

El a precizat ca nu stie, pana in prezent, de vreun stat care sa apeleze la un imprumut de la Uniunea Europeana (UE) si sa nu apeleze si la FMI, insa, in cazul Romaniei, "mai importanta decat suma contractata ar fi sigiliul ca nu mai facem prostii", precum deficitul bugetar de 5,2% din produsul intern brut (PIB) din 2008.

Cat priveste executia bugetara pe 2009, Radulescu a adaugat ca FMI ar putea solicita un deficit bugetar incadrat in estimarea Guvernului, insa "ar putea spune ca veniturile sunt putin optimiste".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri