Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca este de acord cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, privind efectele tensiunilor politice, si ca in aceasta perioada este nevoie de "calm si dialog", pentru a fi transmis un mesaj de predictibilitate si stabilitate.

Ponta a avut o discutie cu Isarescu la sediul bancii centrale, relateaza Mediafax.

Premierul a spus ca discutia a vizat in principal stadiul negocierilor cu delegatia FMI, CE si Bancii Mondiale.

"Indiferent ce a fost pana la 29 iulie (data referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, asupra caruia Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte, n.r.), institutiile statului, inclusiv Banca Nationala, functioneaza", a spus Ponta.

Intrebat de jurnalisti daca a fost facut un apel la calm, avand in vedere declaratiile de luni ale guvernatului BNR, Ponta a rasupuns "la calm si dialog si sunt intru totul de acord cu guvernatorul".

El a mai spus ca Guvernul isi va face datoria si nu se va mai implica in batalii politice.

Isarescu a declarat ca politicienii vor afla curand ca pe pietele financiare "gura bate fundul", singura solutie fiind dialogul, care ar trebui sa domine discursul politic, iar cine nu il stapaneste sa plece, fara a avea pretentia sa-i scoata pe ceilalti din casa.

"Folosesc cuvintele unui foarte bun prieten al Romaniei, personalitate in lumea finantelor, care mi-a spus chiar asa: «Mai, voi chiar nu aveti ce sa faceti?» (...) Asa judeca lumea, si nu trebuie uitat ca lumea aceasta este formata din piete de unde Romania ia sume importante ca sa-si finanteze deficitul bugetar si ca sa merg mai departe pentru a plati salarii, pensii. Deci, aici nu e vorba de o joaca a BNR si de o interferenta. Aici este vorba de a trasmite semnale foarte clare ca aceasta tara trebuie sa mearga inainte, institutiile trebuie sa-si faca datoria (...) Fiecare trebuie sa-si faca datoria, iar in materie de finante internationale, atentie, si in finante interne, mai mult decat in oricare alta parte, spun eu ca gura bate fundul, si il bate rau de tot. Si nu avem nevoi de asa ceva. Este un mesaj pe care il repetam", a spus Isarescu.

Totodata, el a afirmat ca deprecierea leului din ultima perioada a fost "rezonabila" daca sunt avute in vedere tensiunile politice interne, dar scaderea depaseste fundamentele economice, chiar daca Romania are un deficit de cont curent destul de inalt, care trebuie finantat.

Patru conditii pentru o dezvoltare economica: ce anume l-a suparat pe omul liber Mugur Isarescu


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Croitoru-BNR: Cresterea taxelor acum ne-ar infunda in caz de recesiune