"Presedintele a zis da, cu 20% sunt in regula, cu celelalte chestiuni, haideti sa intre in vigoare, de exemplu cu taxa speciala (taxa pe constructii speciale - n.r.) sau cu acciza, de la o data ulterioara. Eu nu le consider pe acelea esentiale, ci TVA de 20% si restul prevederilor. La fel si guvernatorul, dar decizia apartine Parlamentului", a declarat premierul, intr-o interventie telefonica la Romania TV, fara a face alte precizari cu privire la discutiile de miercuri de la Palatul Cotroceni, explicand ca nu vrea sa vorbesca in numele presedintelui Iohannis si a guvernatorului BNR Mugur Isarescu.

Intrebat insa insistent daca se poate spune ca, in urma discutiilor cu sefului statului, s-a ajuns la un consens, Victor Ponta e evitat sa precizeze acest lucru, noteaza Mediafax. Prim-ministrul a mai spus ca la discutiile de miercuri de la Palatul Cotroceni s-a discutat "telefonic" cu guvernatorul BNR si a confirmat ca vicepremierul Gabriel Oprea a avut o intalnire separata cu presedintele Klaus Iohannis. Victor Ponta nu a dorit, totusi, sa comenteze, de ce liderul UNPR a discutat cu presedintele separat. "Eu stiu aceste lucruri, dar nu vreau sa le comentez eu, pentru ca tin de partea politica", a spus Ponta, la Romania TV.

Seful Executivului a reiterat faptul ca reducerea TVA este sustenabila din punct de vedere economic. "Eu i-am explicat presedintelui si guvernatorului BNR ca sustin in continuare ca tot ce prevede Codul Fiscal referitor la TVA, (...) cu 20% este un impact pe care putem fara probleme sa-l acoperim din crestere econimica, colectare mai buna si administrare a cheltuielilor", a subliniat Ponta. Premierul a adaugat ca impactul bugetar de 7 miliarde de lei din reducerea TVA ar putea fi acoperit doar din nivelul colectarilor, care este estimat la 10 miliarde de lei.

Premierul a adaugat ca Guvernul va putea sa acopere masurile anuntate si in cazul in care Parlamentul va decide ca TVA sa scada la 19%, cum au cereau in iunie liberalii. "O sa aplicam 19% si o sa acoperim din alta parte acei 1,8 miliarde, e foarte bine", a spus Ponta. "Odata cu scaderea la 9% a TVA pentru alimente, in turism si alte servicii, de fapt media noastra a TVA e undeva la 16,3%, deci eu cred ca ar fi bine sa fie adoptat intr-un consens politic", a adaugat premierul, cu privire la negocierile tehnice de joi, care vor avea loc in Parlament.

Citeste si:

Premierul a atras din nou atentia ca exista o legatura intre adoptarea Codului Fiscal si noua lege a salarizarii. In privinta salariilor medicilor, Ponta a dat noi precizari cu privire la motivul pentru care a ales ca aceasta categorie sa beneficieze de majorari inaintea profesorilor sau a politistilor, spunand ca au existat fonduri suplimentare din economiile efectuate de ministerul Sanatatii. In privina majorarilor pentru restul personalului platit din fonduri publice, Victor Ponta a spus ca va continua negocierile cu sindicatele, insa cresteri vor fi facute doar cand vor exista si bani.

"Negocieri am avut cu profesorii, cu administratia publica, cu politistii, inainte de discutia cu medicii. (...) Aceste categorii cer legitim sa aiba salarii mai mari. (...) Am discutat un pic, o sa ma vad din nou si cu liderii sindicali, am zis ca nu e corect sa zicem de ce le dam la medici, haideti sa stim foarte bine ca, atunci cand avem bani, in conditiile pe care le negociem, in trei ani si jumatate, spre deosebire de cei dinainte care doar v-au taiat salariile, noi ce am negociat am respectat. Daca cere toata lumea odata, nu, nu se poate", a spus Ponta.

Premierul a vorbit si despre propunerea Guvernului de a legaliza si impozita cadourile facute medicilor, precizand ca este o masura atat in beneficiul cadrelor medicale, cat si a pacientilor. "Decat sa avem toti medicii urmariti penal, mai bine le spunem ce se sanctioneaza si ce nu se sanctioneaza", a spus Victor Ponta, la Romania TV.

Sursa foto: Mediafax Foto