Victor Ponta a declarat ca Romania se pregateste pentru primirea refugiatilor care vor fi repartizati tarii noastre conform cotei obligatorii si, potrivit primului-ministru, acestia vor ajunge in tara "in perioada urmatoare", el mentionand totodata ca statul roman va acorda un ajutor Serbiei, scrie Mediafax.

Premierul Victor Ponta a declarat, la postul de televiziune B1 Tv, intrebat fiind cand vor ajunge in tara primii refugiati, ca sunt asteptati "in perioada urmatoare", adaugand ca "e posibil" ca pana la sfarsitul anului sa ajunga in Romania familii de refugiati, dar nu are o data cand va incepe efectiv transferul imigrantilor.

"Inca nu avem aceste date, e posibil ca, pana la sfarsitul anului, un numar de familii sa intre in tara", a aratat premierul, adaugand ca in Romania s-au facut doua tabere pentru refugiati la Timis si "se cauta facilitati", principala problema fiind ca acestia trebuie integrati.

"Avem doua tabere in Timis pentru refugiatii ce vor veni prin cota. Am cautat facilitati de cazare. Problema e ca, daca primesc statutul de refugiati, ei sunt cetateni egali cu noi, doar ca nu au voie sa voteze. In rest, au voie sa mearga unde vor, nici macar nu pot sa-i tin in Romania daca nu vor, au dreptul sa mearga la spital, teoretic, problema e ca nu au card de sanatate, teoretic au voie la scoala, practic nu au fise scolare, teroretic au voie sa munceasca, practic nu le recunosc studiile. Nici nu pot sa-si deschida cont in banca", a mai spus premierul.

In acelasi context, Victor Ponta a precizat ca "cea mai mare greseala" ar fi ca refugiatii sa fie tinuti in tabere permanente. "Cea mai mare greseala e sa-i tii in tabere permanente. Nu au conditii, cheltuielile sunt foarte mari. Acum ne-am dat seama ca din 2006 noi alocam 3 lei pe zi si 60 de bani de cheltuiala. E jenant si rusinos. Problema e sa incerci sa-i integrezi, sa-i ajuti sa-si gaseasca o locuinta. Pe hartie avem multe, in realitate nu avem aceasta experienta si aceasta cultura", a precizat Ponta.

Seful Executivului a vorbit si despre trierea refugiatilor, despre care a spus ca se face, potrivit acordurilor internationale, de catre autoritatile din prima tara in care acestia ajung, insa si Romania va avea un cuvant de spus in privinta celor care vor fi repartizati tarii noastre.

"Avem un cuvant de spus: participam cu niste criterii. Vreau sa fie foarte clar, nu va exista un criteriu de religie, sa ne ducem noi sa spunem cine e crestin, cine e musulman, cine e budist. Se pune doar problema de a fi din tari care intr-adevar sunt in conflict - Siria, Irak, Afghanistan - si se pune problema de a avea familii", a subliniat Ponta.

Mai mult, prim-ministrul a anuntat ca statul roman va acorda un ajutor Serbiei pentru gestionarea crizei refugiatilor. "Cred ca poimaine (miercuri n.r.) o sa dam un ajutor. Ne-au cerut vecinii nostri sarbi un ajutor. O parte (dintre refugiati n.r.) sunt in Serbia, o parte sunt la granita Turciei cu Grecia. La Edirne e o tabara de cateva zeci de mii de oameni pe care turcii nu ii lasa sa plece. O parte au trecut Croatia mai departe si cei mai multi s-au dus in Suedia, Germania, Austria", a aratat premierul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri