"In loc sa supuna dezbaterii publice intregul pachet propus de Comisia Juncker in urma cu cateva zile, Guvernul Ponta insista pe o singura problema, cea a cotelor. In loc sa se puna intrebarea cum se poate ajunge la o politica comuna europeana in domeniul migratiei, intreaga discutie este impinsa in derizoriu", a spus Radu Carp, potrivit Mediafax.

El a sustinut ca "propunerea initiala a Comisiei Europene avand ca obiect repartizarea refugiatilor nu a fost dezbatuta public, raspunsul dat de Guvernul Ponta a fost comunicat strict pe canale diplomatice si tinut la secret".

"Nu s-a facut nicio estimare a numarului potential de refugiati, insa, ce este mai important, nu s-a intocmit niciun plan pentru perioada posterioara prelucrarii cererilor de azil. Nu s-a cerut punctul de vedere al autoritatilor locale, cele care au responsabilitatea integrarii refugiatilor in societate. La toate aceste intrebari, Guvernul Ponta raspunde invariabil «nu suntem pregatiti»", a mai spus oficialul PNL.

Radu Carp a mai remarcat faptul ca, "in loc sa incerce o armonizare a pozitiilor statelor care ar sustine demersul Romaniei, Victor Ponta a incercat corelarea problemei refugiatilor cu aderarea la Spatiul Schengen".

Citeste si:

"Vicepremierul bulgar Rumiana Bachvarova a anuntat ca tara sa nu doreste aderarea la Schengen in schimbul primirii de refugiati, fiind vorba de doua probleme distincte. O pozitie corecta, care pune si mai bine in lumina proasta gestiune a ambelor probleme de catre Guvernul Ponta: dupa ce a ratat obiectivul Schengen, poate rata si momentul ajungerii la un compromis pe tema gestionarii problemei refugiatilor", crede secretarul executiv al PNL, care conchide: "Guvernul Ponta nu poate gestiona problema refugiatilor, in conditiile lipsei acestora pe teritoriul Romaniei".

Premierul Victor Ponta sustine ca Romania ”nu isi poate asuma ceva pentru care nu este pregatita” si ca aceia care cer acum ca romanii sa fie solidari in criza refugiatilor ”sunt aceiasi care ne spun ca nu suntem buni de Schengen”.

Comisia Europeana a prezentat miercuri o propunere de repartizare intre statele membre ale Uniunii Europene a 120.000 de imigranti sositi in Italia (15.600), Grecia (50.400) si Ungaria (54.000). Conform acestei propuneri, Romania ar urma sa primeasca 4.646 de imigranti, dintre care 604 din Italia, 1.951 din Grecia si 2.091 din Ungaria.

Sursa foto: Mediafax