In ceea ce priveste distribuirea "refugiatilor care au dreptul la azil, aceasta trebuie sa fie facuta in toate tarile europene, niciun stat nu se poate exonera, altfel, noi nu mai apartinem aceluiasi ansamblu fondat pe valori si principii", a declarat Francois Hollande la conferinta care a avut loc in orasul marocan Tanger, noteaza Mediafax.

Seful statului francez a facut aceste afirmatii cu trei zile inaintea unui summit european extraordinar care trebuie sa decida miercuri, la Bruxelles, distribuirea solidara a 120.000 de refugiati in statele membre. Francois Hollande a reaminitit pe de alta parte, ca "dorea alaturi de cancelarul german Angela Merkel ca mecanismul (de distribuire) sa poata fi obligatoriu", insa ca unele state "refuza acest lucru".

El a spus ca a cerut ministrului de Interne, Bernard Cazeneuve, sa apere acest mecanism in cadrul reuniunii de marti din ajunul summit-ului cu omologii sai europeni. "Veghem ca mecanismul sa fie eficient indiferent de metodele folosite si ca angajamentele sa poata fi respectate si sa nu fie aceleasi tari cele care primesc refugiati", a prevenit acesta. "Doresc cu adevarat ca aceasta problema sa poata fi rezolvata pe cat posibil de catre Consiliul de Ministri (europeni de Interne) si ca totul sa nu fie retrimis Consiliului European", a adaugat el.

Citeste si:

Uniunea Europeana va organiza un summit de urgenta al Consiliului European, pe 23 septembrie, pe tema masurilor privind criza imigrantilor.
Summitul extraordinar, programat la Bruxelles, are rolul abordarii diferentelor puternice referitoare la schema de distribuire a 120.000 de refugiati. Numeroase state UE, in principal central si est-europene, se opun cotelor obligatorii privind distribuirea imigrantilor.

"Convoc un summit extraordinar al Consiliului European miercuri 23 septembrie, la ora 18.00, pentru a discuta despre masuri in contextul crizei refugiatilor", a declarat Donald Tusk, presedintele Consiliului European. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si cel al Austriei, Werner Faymann, au cerut un summit extraordinar dupa ce Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne nu a reusit ajungerea la o decizie privind distribuirea refugiatilor.

Sursa foto: Mediafax