Romania a avut in lunamartie al treilea ritm de crestere anuala a preturilor productiei industriale din Uniunea Europeana (UE), de 3,8%, in timp ce la nivelul statelor membre preturile la producator au scazut in medie cu 2,3%, potrivit datelor publicate de Eurostat.
Cel mai mare avans a fost inregistrat in Malta, unde preturile productiei industriale au urcat cu 38,5% fata de luna similara din 2008, urmata de Ungaria, cu un avans anual al preturilor la producator de 4,6%.

Cele mai semnificative scaderi ale preturilor la producator au fost inregistrate in a treia luna a acestui an in Grecia, de -6,8% fata de luna similara din 2008, Olanda, de -6,7% si Franta, de -5,5%, mai arata datele biroului european de statistica. In martie, preturile productiei industriale s-au micsorat in zona euro cu 3,1% fata de martie 2008, scrie NewsIn.

Preturile din sectorul energetic s-au redus in martie cu 6,6% in UE si cu 7,3% in zona euro fata de luna similara a anului trecut. In a treia luna din 2009 s-au ieftinit si produsele intermediare, cu 2,8% in UE si cu 4,1% in zona euro si bunurile de uz curent, cu 0,2%, respectiv 1,6%. In schimb, preturile bunurilor de folosinta indelungata au crescut cu 2,4% in UE si cu 1,8% in zona euro, iar cele ale bunurilor de capital, cu 2,3% in statele membre si cu 1,5% in zona euro.

Fata de februarie, preturile la producator au scazut in martie in Romania cu 0,6%, mai putin decat media din blocul comunitar, de 0,8%. In zona euro, preturile productiei industriale s-au diminuat cu 0,7%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri