Aproape 76% din cele 93.542 de firme care si-au inchis activitatea sau au fost dizolvate in primul semestru al acestui an nu au avut sau nu au declarat ca au activitate la momentul inchiderii.
Fiscul a mai transmis ca, in conformitate cu datele primite de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), in perioada ianuarie-iunie 2009, din cele 93.542 de societati comerciale care au intrat in stare de inactivitate temporara (si-au suspendat activitatea) sau au fost dizolvate, 83.538 erau inregistrate anterior anului 2008, iar 10.004 au fost infiintate in cursul anului 2008, potrivit NewsIn.

"Numarul mare de societati comerciale care au solicitat inscrierea inactivitatii temporare la Oficiul National al Registrului Comertului sau au intrat in starea de dizolvare, poate fi motivat de faptul ca anterior introducerii impozitului minim, majoritatea reprezentantilor legali ai firmelor in cauza au neglijat gestionarea sau lichidarea acestora, desi firmele erau fara activitate economica sau in pierdere", sustine presedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Potrivit comunicatului, din cele 83.538 de companii infiintate inainte de 2008, 40.901, incluzand si societatile comerciale fara activitate declarata, nu au depus situatiile financiare pentru 2007, iar 42.637 au depus respectivele situatii, insa cu anumite caracteristici. Astfel, 28.241 de firme au raportat ca au inregistrat pierderi nete, 23.167 nu au mai depus situatiile financiare pentru semestrul I 2008 (includ si societatile comerciale fara activitate declarata), iar 9.513 au spus ca au avut un volum de activitate nesemnificativ (cifra afaceri intre 1 si 10.000 lei).

In plus, pentru cele 10.004 firme create anul trecut 6.936 nu au depus situatiile financiare aferente primului semestru din 2008 (includ si societatile comerciale fara activitate declarata), iar 1.036 au avut un volum de activitate nesemnificativ (cifra afaceri intre 1 si 5.000 lei).

"Analizand in dinamica procesul de infiintare si desfiintare a societatilor comerciale se poate observa ca numarul de societati comerciale care si-au incetat activitatea in perioada ianuarie-iunie 2009 (93.542) este de 2,3 ori mai mare decat al celor care si-au incetat activitatea pe parcursul anului 2008 (40.612), in timp ce o comparatie intre anii 2008 si 2007 arata un numar aproximativ egal (2007 - 38.110 societati comerciale si-au incetat activitatea)", mai anuta ANAF.

In ce priveste infiintarea de noi societati, ONRC a anuntat ca, in primul semestru din 2009, s-au inregistrat 32.276, fata de 55.462 in perioada similiara a anului precedent.

De la inceputul lunii mai, firmele trebuie sa plateasca un impozit minim anual, in functie de venituri. De asemenea, firmele care au profit platesc un impozit de 16%, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului de venituri in care se incadreaza.

Premierul Emil Boc a declarat saptamana trecuta ca impozitul forfetar ar trebui aplicat pe viitor in acele domenii si activitati unde evaziunea fiscala nu poate fi combatuta altfel, dand ca exemplu restaurantele.

Boc a mai spus ca, in prezent, se face o evaluare a primei transe din impozitul minim, iar primele date arata ca incasarile sunt mai mari decat s-a estimat initial. Social-democratii au cerut eliminarea impozitului forfetar, de la 1 septembrie 2009, argumentand ca nu are efectul scontat, iar costurile mentinerii lui sunt mult prea mari. Premierul a declarat, insa, ca asteapta evaluarea impactului acestui impozit.

ANAF este organ de specialitate al administratiei publice centrale, din subordinea Ministerului Finantelor Publice, in cadrul careia functioneaza Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor, directiile generale ale finantelor publice judetene, Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti si Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri