Parametrii macroeconomici luati in calcul la a doua rectificare bugetara din acest an prevad o contractie economica de 8,5% si un curs mediu de 4,20 ei/euro, a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina.
"Mergem pe un curs de 4,2 lei/euro, insa nu l-am folosit prea mult, si pe o contractie economica de 8,5%", a spus Gherghina, potrivit NewsIn.
FMI anuntase, la finalul misiunii de evaluare de la inceputul lui august, ca se asteapta la o contractie a economiei romanesti cu 8-8,5% in acest an, fata de 4,1% cat lua in calcul in primavara acestui an.

Valoarea produsului intern brut (PIB) al Romaniei din 2009 a fost revizuita in scadere la 497,3 miliarde lei (118,4 miliarde euro), de la 531,3 miliarde lei dupa prima rectificare bugetara, realizata in aprilie. In prima jumatate a acestui an, economia romaneasca s-a contractat cu 7,6%, in termeni reali, potrivit primei estimari a Institutului de Statistica.

Anul trecut, PIB-ul Romaniei a fost de 504 miliarde lei (136,8 miliarde euro).

In ceea ce priveste cursul de schimb, noul nivel estimat este inferior celui luat in calcul dupa prima rectificare de buget, de 4,3 lei/euro. In primele sapte luni ale acestui an, cursul mediu a fost de 4,2275 lei/euro.

In urma acordului la care au ajuns autoritatile romane cu misiunea Fondului Monetar International la inceputul lunii august, parametrii bugetari au fost modificati semnificativ, in conditiile inrautatirii prognozei macroeconomice. Astfel, reprezentantii FMI au acceptat un deficit bugetar de 7,3% din PIB pentru acest an, fata de 4,6% din PIB, cat reprezenta tinta fixata dupa misiunea din martie.

Dupa primele sapte luni din acest an, deficitul bugetului general consolidat a ajuns la circa 3% din PIB.

In 11 august, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, declara ca, pentru ca guvernul sa atinga noua tinta de deficit bugetar, este nevoie de o ajustare a deficitului cu 5,5 miliarde lei, care se va realiza la rectificarea bugetara din august.

Fara aceasta "corectie", ce presupune in special reduceri de cheltuieli publice, deficitul bugetar ar ajunge la 8,3-8,4% din PIB, potrivit lui Pogea. Astfel, cheltuielile bugetare vor fi reduse cu 4,5 miliarde lei, iar veniturile vor fi suplimentate cu 300 milioane lei din aplicarea impozitului minim in acest an.

La nivelul cheltuielilor bugetare, 1,5 miliarde lei vor fi economisite din impunerea concediilor fara plata pentru personalul bugetar, de cate 10 zile, "sau timp liber corespunzator". Totodata, aproape 500 milioane lei vor fi scutite din "inlocuirea orelor suplimentare cu timp liber corespunzator".

Pe partea de bunuri si servicii, cheltuielile vor fi taiate cu 2,5 miliarde lei, "exceptie facand bunurile si cheltuielile materiale din domeniul sanatatii", a precizat ministrul finantelor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri