Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si cel al Consiliului Superior al Magistraturii vor avea salariile mult mai mari decat ministrul Justitiei si procurorul general al Romaniei, conform proiectului Legii unice de salarizare.
In timp ce presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si cel al Consiliului Superior al Magistraturii pornesc de la un salariu de baza de 8.700 lei, echivalentul a 14,5 salarii minime pe economie, ministrul Justitiei va pleca de la suma de 6.570 lei, iar procurorul general va avea un salariu de baza de 7.140 de lei, adica aproape 12 salarii minime pe economie, scrie NewsIn.

Acelasi salariu de baza il va primi si vicepresedintele Consiliul Superior al Magistraturii, dar si vicepresedintele Inaltei Curti.

De asemenea, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si Procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), dar si prim adjunctul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie vor castiga, fiecare, cate 11,85 de salarii, potrivit ultimei variante a proiectului Legii unice de salarizare. Astfel, salariul lor de baza va fi de 7.110 lei, cu doar 30 de lei mai mic decat al procurorului general.

Lefurile adjunctului procurorului general al Parchetului, adjunctului procurorului sef al DNA si adjunctului procurorului sef al DIICOT vor fi de cate 7.050 de lei, adica 11,75 de salarii minime pe economie. Consilierii procurorului general al Romaniei , ai procurorului sef DNA si ai procurorului sef DIICOT vor avea acelasi salariu de baza, de 5.520 de lei, adica 9,20 de salarii.

Un judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu peste 20 de ani vechime ar putea avea, potrivit proiectului, un salariu de baza de 5.190 RON, un judecator de curte de apel 4.710 lei, iar un judecator de la tribunal, tot cu 20 de ani vechime, va avea un salariu de baza de 4.500 lei. In schimb, un judecator cu 2-3 ani vechime va avea un salariu de baza de 1.980 lei.

Directorii generali, consilierii si inspectorii sefi din cadrul Ministerului Justitiei (MJ) vor avea fiecare acelasi salariu de baza, respectiv 5.520 lei.

Directorul Institutului National al Magistraturii si cel al Scolii Nationale de Grefieri vor avea un salariu de baza de cate 5.460 lei.
Presedintele Curtii de Apel Bucuresti va avea acelasi salariu de baza cu prim-magistratul asistent de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si magistratul asistent sef gradul I de la ICCJ, respectiv 5.250 lei. In schimb, presedintele unui tribunal va primi, ca salariu de baza, 5.010 lei, iar presedintele unei judecatorii, 4.770 lei.

Proiectul Legii unice de salarizare prevede ca lefurile procurorilor sef de sectie in cadrul PICCJ, DNA si DIICOT sa fie putin mai mici decat ale consilierilor din aceleasi institutii si anume 9,10 salarii, adica 5.460 de lei.

De cealalta parte, salariul de baza al unui procuror cu 2-3 ani vechime nu va depasi 1.980 de lei, conform proiectului noii grile de salarizare, iar personalul de specialitate asimilat procurorilor, adica persoanele cu pana in 2 ani vechime, nu va castiga mai mult de 1530 de lei.

Cel mai mic salariu de baza pentru un procuror debutant, cu 2-3 ani vechime va fi de 1.500 lei, se arata in acelasi proiect.

In coeficientii prevazuti in noul priect intra salariul de merit, sporul pentru vechimea in functie si sporul pentru vechimea in munca.

Salariul minim brut pe economie este de 600 de lei. La aceste salarii de baza se vor adauga diverse sporuri, potrivit proiectului Legii unice de salarizare, individual, in functie de mai multi factori.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri