In urma discutiilor de ieri seara, cele trei partide din opozitie si minoritatile politice au ajuns la concluzia ca interimatul ar putea fi asigurat pana la alegeri de un guvern de non-specialisti politici, condus de actualul primar al Sibiului, Klaus Johannis. Acesta a fost invitat la o discutie clarificatoare cu PSD, PNL si UDMR.
[Update7] Presedintele Basescu le propune partidelor sa-si asume un Guvern politic

Presedintele Traian Basescu le-a spus reprezentantilor partidelor parlamentare ca nu crede in valabilitatea unui Guvern de tehnocrati si nici in ideea unui mandat limitat in timp, cerandu-le sa-si asume guvernarea.

"Marea mea rugaminte este sa se reanalizati aceasta varianta a asumarii de catre a partide pe timp de crize", a spus Traian Basescu.


[Update6] Traian Basescu il va propune pe Lucian Croitoru in functia de premier

Presedintele Traian Basescu va anunta astazi partidele ca propunerea sa de premier este Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

[Update5] Johannis, candidatul opozitiei pentru postul de premier. Florin Georgescu si Liviu Voinea, la negocieri

Klaus Johannis a declarat ca a acceptat propunerea PNL, PSD, UDMR, PC si minoritati de a deveni candidatul acestora pentru postul de premier.

[Update4] Politicienii il vaneaza pe Johannis. Lucian Croitoru, propunerea lui Basescu?

Toate partidele politice, in afara PDL-ului trag de Klaus Johannis si incearca sa ii intre in gratii in speranta dobandirii unui puternic aliat electoral in cazul in care acesta ajunge premier.

A-l avea aliat pe primul ministru inseamna foarte mult din punct de vedere electoral, iar Traian Basescu stie acest lucru si de aceea intarzie intalnirea cu neamtul propus de PNL.

"Avem o discutie intre oameni seriosi. Ar fi o investitie buna din care toti romanii ar avea de castigat", a sustinut liderul PSD. Geoana a precizat ca a avut o discutie foarte buna cu Johannis, pe care-l "apreciaza in mod personal". "Elementele vor fi convenite cu toate partidele parlamentare. Am avut o discutie clarificatoare cu domnul primar si vom prezenta pozitia noastra la intalnirea cu partidele", a afirmat presedintele PSD.

Cititi mai multe aici.

Un scenariu vehiculat de jurnalistii de la ziarul Gandul il plaseaza pe Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, printre posibilii premieri propusi de presedintele Traian Basescu.

Cititi mai multe aici.


[Update 3] Klaus Johannis: In acest moment orice este posibil

Primarul Sibiului Klaus Johannis a declarat astazi, in momentul sosirii la Senat pentru negocieri cu liderii politici ai PSD, PNL si UDMR, ca deocamdata intra intr-o discutie fara limitari, fara sa raspunda daca este dispus sa fie premier doar pentru doua luni.

"Intram in discutie ca sa ne armonizam punctele de vedere (...) Deocamdata intram intr-o discutie fara limitari. Vom discuta toate aspectele", a afirmat primarul Sibiului, intrebat daca va deschide discutia prelungirii si dupa alegerile prezidentiale a mandatului sau de doua luni. De asemenea, el nu a clarificat nici daca va renunta la primarie pentru Guvern. "Asta vorbim dupa", a mentionat Johannis.

Cititi mai multe aici.

[Update2] Liderul PNL Crin Antonescu, declaratie presa la ora 13.00

Presedintele PNL, Crin Antonescu, va sustine o declaratie de presa la ora 13.00, potrivit biroului de presa al partidului politic.

[Update1] Intalnirea cu Johannis se amana


Intrunirea anuntata initial la ora 11.00 cu liderii PSD, PNL, UDMR si primarul de Sibiu se amana, intrucat a fost convenita o reuniune a PSD cu Johannis, a declarat liderul PSD, Mircea Geoana, potrivit televiziunilor de stiri.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca in urma unor discutii intre PSD, PNL, UDMR si minoritati s-a degajat concluzia unui Guvern de specialisti non-politici pana dupa alegeri, iar Klaus Johannis (foto) a fost invitat la o discutie clarificatoare cu aceste partide. Liderul social-democratilor nu a precizat daca intelegerea este una de principiu sau de un protocol politic, informeaza NewsIn, citat de 9AM.

"Am convenit ideea sustinerii unui prim-ministru independent si a unui Executiv alcatuit din specialisti neangajati politica pana la alegerea unui nou presedinte al Romaniei. Am invitat membrii formatiunilor politice pentru o noua runda de consultari maine (n.red.: astazi) la Senatul Romaniei. De asemenea, l-am invitat la Senat pentru o discutie clarificatoare pe primarul Sibiului, domnul Klaus Johannis", a declarat Geoana, potrivit Realitatea.net.

Intrebat daca guvernul de specialisti non-politici a fost propus de el, presedintele PNL, Crin Antonescu a declarat : "Aceasta solutie, care nu mi-e draga deloc in principiu, cu Guvern de tehnocrati, este dupa parerea noastra, singura pentru acest moment. Iar apropo de cinci saptamani, sapte saptamani, doua luni cat are acest Guvern de guvernat optiunea mea este clara - un Guvern trebuie lasat sa guverneze cat performeaza la guvernare".

PDL continua sa-l sustina pentru functia de prim-ministru pe fost premier, Emil Boc, informeaza Realitatea TV.

Astazi este programata la ora 11.00 o intalnire cu liderii celor trei partide mentionate si, se asemenea, cu Johannis. Tot astazi, Mircea Geoana a anuntat ca ar urma sa mearga la Cotroceni pentru consultari cu seful statului, unde sa-i prezinte formula de guvernare agreata de opozitie.

Johannis a plecat spre Bucuresti afirmand ca este dispus sa renunte la functia de primar.

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a plecat in urma cu aproximativ jumatate de ora spre Bucuresti pentru a negocia cu cele trei partide, PNL, PSD si UDMR, eventuala preluare a postului de prim ministru al Romaniei. La plecare, Johannis a declarat ca este mai convins decat ieri sa accepte functia de sef al Guvernului, informeaza NewsIn.

"Merg la Bucuresti sa negociez si important este ca sunt dispus sa renunt la functia de primar al Sibiului", a declarat Johannis. El nu a precizat clar daca va accepta un mandat doar pana la alegerile prezidentiale sau unul pe termen lung. "Negociez", a spus acesta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri