Guvernul format de premierul desemnat Lucian Croitoru nu a primit votul de investitura din partea Parlamentului, decizia fiind adoptata cu 250 de voturi "impotriva" si 189 "pentru". In continuare, presedintele Traian Basescu ar putea numi un alt premier, poate chiar unul politic, sau ar putea prelungi interimatul guvernului Boc II.
Scena plenului din Parlament a surprins, ieri, declaratiile premierului desemnat Lucian Croitoru (foto), care si-a prezentat programul de guvernare si a atras atentia asupra situatiei economice dificile din Romania. De asemenea, Croitoru si cabinetul sau s-au prezentat in fata Parlamentului pentru a obtine votul de investitura.

"Romania a asigurat finantari cu FMI si Banca Mondiala, iar aceste acorduri sunt puse in pericol de criza politica. Avem nevoie de aproximativ 3,5 miliarde euro pana la sfarsitul acestui an, pentru mai putin de doua luni. Amanarea reformelor face ca nevoile de finantare ale statului roman sa creasca catre 5 miliarde euro pentru aceeasi perioada, in conditiile in care nici UE, nici FMI nu vor mai acorda transele de bani planificare. Astfel, instabilitatea politica determina cresterea costului statului roman cu aproape 1,5 miliarde euro", a atras atentia Lucian Croitoru.

In acelasi timp, parlamentarii din opozitie (cei din cadrul PSD, PNL si UDMR) l-au criticat pe premier pentru ca si-a permis sa apara pentru a cere votul de investitura din Partea Parlamentului si au subliniat, si de data aceasta, ca il vor sustine pe primarul Sibiului, Klaus Johannis, pentru pozitia de premier.

Procedura de votare a cabinetului Croitoru a inceput abia dupa 3 ore de discutii, intreruperi si declaratii dure si a durat jumatate de ora. In final, cabinetul format de premierul desemnat Lucian Croitoru nu a primit votul de investitura din partea Parlamentului, decizia fiind adoptata cu 250 de voturi "impotriva" si 189 "pentru".

Ce a declarat Lucian Croitoru dupa aflarea rezultatului?

"Nu imi reprosez nimic, eu iau orice sarcina in serios si o duc pana la capat, mi-am facut datoria. Odata cu acest vot, misiunea mea s-a incheiat", a declarat Lucian Croitoru, adaugand ca a ales cel mai bun guvern pe care a putut sa il faca intr-o perioada de timp atat de scurta.

Pe viitor, Croitoru a explicat: "Ma voi intoarce la BNR, bineinteles, n-am plecat niciodata de acolo, sunt consilierul pe probleme de politica monetara al guvernatorului. Nu am nicio alta perspectiva guvernamentala".

Care a fost reactia presedintelui Traian Basescu?

Presedintele Traian Basescu a declarat, cu referire la votul de respingere a Cabinetului Croitoru, ca "parca ii vine sa nu multumeasca" Parlamentului de cadoul pe care i l-a facut de ziua lui si a dat asigurari ca va desemna un premier responsabil.

"Parca imi vine sa nu multumesc Parlamentului pentru cadoul pe care mi l-a facut astazi trantind al doilea Guvern al Romaniei. Nu are nimic, va asigur ca nu vor avea un Guvern pe care domnii Iliescu, Voiculescu si Hrebenciuc sa-l poata manevra in interesul privatizarilor pe care si le doresc. Va asigur ca voi desemna un prim-ministru responsabil si in spatele caruia sa nu se poata intampla ce-si doresc cei despre care v-am zis mai inainte. Romania va avea un Guvern care sa serveasca poporului roman", a declarat Traian Bssescu, citat de NewsIn.

In aceste conditii, Guvernul Boc II ramine interimar si este asteptata reactia presedintelui Basescu, care poate desemna un alt premier sau poate prelungi interimatul Guvernului Boc. Recent, presedintele Romaniei avertiza ca, in cazul in care Lucian Croitoru nu va primi votul de investitura al Parlamentului, va numi un alt premier, de data aceasta politic, din randul partidului cu cel mai mare numar de parlamentari.

Presedintele a mai spus ca nu va nici de aceasta data satisfactie PSD, PNL, UDMR, dandu-le Guvernul pe care si-l doresc, sustinand ca Romania nu are nevoie de un Executiv care sa serveasca "oligarhii si mogulii", ci de unul pentru cetateni.

"Eu il respect pe primarul Johannis, dar este pacalit in momentul de fata pentru ca stiu foarte bine cine se aseaza in spatele lui: interesele lui Iliescu, Hrebenciuc, Vanghelie. Pentru ca nu voi da satisfactie nici de aceasta data sa aiba Guvernul pe care si-l doresc ei, se va pravali din aceasta dupa-amiaza potopul de injurii si atacuri pe televiziunile lui Vantu si Voiculescu", a declarat presedintele, la un miting electoral in Alexandria, scrie 9AM.

Blaga, urmatorul premier desemnat?

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, ar putea fi viitorul premier desemnat pe care seful statului au declarat, pentru Mediafax, surse din PDL.

Potrivit surselor citate, Vasile Blaga are cele mai mari sanse de a fi propus pentru functia de premier desemnat, in conditiile in care Emil Boc, presedintele partidului, nu mai poate fi luat in calcul, primind deja un vot de blam din partea Legislativului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri