Presedintele Traian Basescu l-a desemnat pe Liviu Negoita, primarul sectorului 3 Bucuresti pentru functia de premier, informeaza 9AM.
Update 1: “Am invitat toate partidele astazi la 17.00 pentru negocieri pentru a forma un guvern de uniune nationala. Sper ca partidele sa-si trimita reprezentantii la negocieri si sa fie de acord cu un partid de uniune nationala. Este solutia pentru situatia in care se afla Romania”, a declarat noul premier propus, Liviu Negoita.


Update
: "Misiunea mea e clara: imi propun un Guvern de coalitie nationala, consultarile incep de azi. Sunt deschis fortelor politice din Parlament", a declarat noul premier desemnat. Negoita a mai spus ca va incepe negocierile imediat pentru ca Romania are nevoie rapid de un Guvern si a anuntat ca luni vrea sa depuna lista ministrilor in Parlament. El i-a multumit lui Basescu pentru incredere.

Presedintele Traian Basescu a spus vineri, dupa intalnirea cu partidele politice, ca i se pare "ingrijorator" ca majoritatea PSD, PNL, UDMR opteaza pentru un Guvern de tehnicieni in aceasta perioada.

"Cred ca nu putem avea o astfel de abordare cu guverne de serviciu", a spus Basescu, precizand ca aceasta varianta este propusa pana după alegerile prezidentiale.

Seful statului a declarat ca refuza nominalizarea unui guvern de tranzitie. "Ingrijorator este faptul ca majoritatea opteaza pentru un guvern de tehnicieni ceea ce presupune ca acest guvern ar fi doar pe perioada campaniei electorale. Ceea ce presupune ca acest guvern va avea sustinere numai pana dupa alegerile prezidentiale, cand cele trei partide "aliate" se vor desparti", a declarat Basescu.

"Vreau sa-i asigur pe romani ca orice guvern va gasi resursele sa plateasca salariile si pensiile, in ciuda plecarii reprezentantilor Fondului.Trebuie sa spun ca in lipsa banilor de la Fond finantarea e mult mai scumpa", a anuntat Basescu.

Reactiile opozitiei

Reprezentantii opozititi sunt dezamagiti de propunerea presedintelui si spera ca Liviu Negoita va avea "bunul-simt" de a-si depune mandatul inainte de a creea o "situatie penibila" in Parlament, ca si in cazul lui Lucian Croitoru.

"Este clar scenariu lui Traian Basescu de a mentine guvernul Boc-Blaga-Udrea-Videanu la parghiile puterii. Decizia reprezinta o incercare de a ascunde adevaratele intentii ale presedintelui: totul pentru inca un mandat", a declarat fostul ministru de interne, Dan Nica.

El este de parere ca Traian Basescu sacrifica bunastarea romanilor pentru un exercitiu de imagine

"Mi se pare penibil sa chemi partidele la consultari, dupa care sa vii cu o astfel de propunere. Mi s-ar fi parut normal ca aceasta propunere sa fie discutata si cu partidele politice in cadrul consultarilor", a declarat Nica.

“In legatura cu aceasta varianta nu am decat o singura concluzie – se vede cat de izolat e presedintele Traian Basescu. Numirea lui Negoita in contextul in care lista primarilor cu state vechi si cota buna este numeroasa, arata limpede ca nu acest criteriu determinant ci criteriul a fost legat de atasamentul politic al domnului Negoita”, a declarat Varujan Vosganian, purtatorul de cuvant al PNL, pentru Realitatea TV.

Liviu Negoita a precizat ca luni urmeaza depunerea listei cu ministri la Parlament. Acesta s-a declarat convins ca politicienii vor da dovada de responsabilitate fata de situatia nationala.

Negoita va avea trei zile de negocieri dupa care va veni in fata Parlamentului.

Propunerea presedintelui vine ca o surpriza, deoarece numele lui Liviu Negoita nu era vehiculat pentru functia de prim-ministru.

Avocat de profesie, Negoita este membru al Partidului Democrat din anul 1997, si a avut 3 mandate de deuptat, din 1996 pana in 2004.

El se afla la al doilea mandat de primar al sectorului 3 din Bucuresti, unde ocupa aceasta functie din anul 2004.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri