Presa internationala prezinta din diferite unghiuri votul in primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Romania, dar in multe articole apare ideea necesitatii ca viitorul presedinte sa contribuie la formarea unui guvern stabil, care sa recastige increderea FMI, scrie 9AM.
Castigatorul turului al doilea va trebui sa readuca increderea investitorului in Romania, zguduita de instabilitate politica si intarzierea platilor de la FMI dupa destramarea coalitiei de centru-stanga, in octombrie. Dar rezultatul strans lasa deschisa intrebarea cine va castiga turul al doilea si cine va avea sansa sa numeasca urmatorul premier.

Niciunul dintre rivali nu a spus pe cine favorizeaza, scrie Reuters, intr-un articol publicat de Forbes sub titlul "Intelegeri dificile inainte de turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Romania" in care sunt prezentate si cateva scenarii posibile, mentionand rolul de arbitru care ii revine lui Crin Antonescu, cel care promitea electoratului sa renegocieze intelegerile cu FMI, ceea ce ar putea speria investitorii, dupa cum mentioneaza analiza, conform NewsIn.

Financial Times relateaza ca sondajele efectuate la iesirea de la urne arata ca Basescu - care s-a concentrat asupra luptei impotriva coruptiei in timpul celor cinci ani de mandat - are 34% din voturi, in timp ce Geoana, un fost ministru de externe tehnocrat si fost ambasador la Washington, are 31%. Dar multi analisti - adauga cotidianul - se asteapta ca sustinatorii lui Crin Antonescu, candidatul liberal plasat pe locul al treilea, sa-l sprijine pe Geoana.

Financial Times remarca, de asemenea, sprijinul populatiei pentru referendumul - fara caracter constrangator - pentru a renunta la una dintre camerele Parlamentului si pentru a reduce numarul de parlamentari.

Criza politica a determinat FMI si UE sa amane deblocarea unei transe de 1,5 miliarde de euro din pachetul de imprumut de 20 de miliarde de euro pe care l-a incheiat in primavara, iar indatorata Romanie a fost nevoita sa recurga la pietele de capital si la bancile comerciale pentru a finanta deficitul bugetar care ar urma sa atinga 7,3% anul acesta. Analistii spera ca un presedinte cu un nou mandat va fi mai bine plasat pentru a da un impuls crearii unei coalitii viabile si va fi mai capabil sa se descurce cu reducerile de cheltuieli cerute de FMI, noteaza cotidianul financiar britanic.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri