Englezii, furiosi, considera ca Franta va avea doi comisari europeni - Michel Barnier, bineinteles, dar si Dacian Ciolos, pentru ca noul comisar pentru agricultura, chiar daca este de origine romana, este un prieten al Frantei, "tara sa de adoptie", scrie cotidianul regional Ouest France, citat de NewsIn.
Ciolos a parcurs Hexagonul de la Est la Vest si de la Nord la Sud. Si-a facut o parte din studii la Rennes, la Scoala Nationala Superioara de Agronomie. "A facut trei luni de stagiu la noi in cadrul unui schimb cu Universitatea din Cluj. A ramas un prieten", spune cu mandrie Hervé Grosset, unul dintre cei care l-au cunoscut. In plus, cotidianul Ouest France aminteste ca romanul, in varsta de 40 de ani, este casatorit cu o frantuzoaica.

"E prea mult pentru vecinii nostri de peste Canal, care au facut totul pentru a bloca numirea acestui inginer agronom, fost ministru al agriculturii", sustine cotidianul regional francez.

"Un roman nu poate avea acest post, are miza financiara prea mare pentru a i se incredinta agricultura unei tari unde coruptia este inca prezenta", a spus un jurnalist britanic.

Criticile au fost atat de intense, incat presedintele Comisiei Europene a trebuit sa-si justifice alegerea declarandu-se "deosebit de socat" de aceste atacuri, mai scrie Ouest France, care reda declaratia lui Barroso referitoare la Ciolos din conferinta de presa sustinuta ieri, cand a prezentat componenta noului sau executiv.

In tot cazul, scrie Ouest France, noul sef al Politicii Agricole Comune (PAC) va fi mult mai putin brutal in declaratii decat actuala titulara a portofoliului, Mariann Fischer Boel. Timid la prima impresie, Dacian Ciolos militeaza pentru ca Europa sa aiba "mai mult simt", pentru ca oamenii politici "sa mearga in teritorii".

E oficial: Dacian Ciolos este propus comisar pentru agricultura

Cuvintele sale vor satisface Via Campesina, organizatia fermierilor, care spera ca noul comisar "va reprezenta interesele exploatarilor mici si mijlocii ale Europei (...), in Romania acestea fiind numeroase". Insa, avertizeaza Ouest France, organizatia risca sa fie dezamagita.

Mai ales cand va aborda cu Dacian Ciolos problema organismelor modificate genetic. Acesta a militat mult timp pentru reintroducerea soiei transgenetice in culturile Romaniei, dupa ce soia modificata genetic a fost interzisa odata cu intrarea Romaniei in UE, in 2007, scrie publicatia franceza.

In plus, in calitate de viitor comisar, insarcinat sa traseze liniile PAC dupa 2013, va trebui sa tina cont de constrangeri bugetare puternice, impuse de Barroso, dar si de britanici, subliniaza Ouest France.

Ministrul italian al agriculturii il felicita pe Ciolos


Pe de alta parte, ministrul italian pentru politicile agricole, Luca Zaia, il felicita pe Dacian Ciolos pentru portofoliul primit in noua Comisie Europeana, reamintind ca Roma i-a sprijinit candidatura, intrucat considera ca este nevoie de un comisar "atent la exigentele agriculturii din Europa Meridionala".

"Il felicit pe Dacian Ciolos pentru numirea in functia de comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala", a declarat ministrul pentru politicile agricole, alimentare si forestiere, Luca Zaia, potrivit unui comunicat transmis de Ambasada Italiei la Bucuresti.

"Recent - adauga ministrul - mi-am exprimat dorinta de a fi numit comisar pentru agricultura cineva dintr-o tara cat mai la sud posibil si oricum atenta la exigentele agriculturii din Europa Meridionala. Cred ca romanul Dacian Ciolos corespunde acestor caracteristici", afirma Luca Zaia.

El reaminteste ca Italia a sprijinit aceasta candidatura. "Sunt sigur ca se va instaura o colaborare reciproca, de care toata lumea agricola europeana are nevoie, si din cauza crizei in care, din pacate, se afla acest sector", a mai spus ministrul italian.

In septembrie, dupa ce a avut o intrevedere la Roma cu omologul sau Silvio Berlusconi, premierul roman Emil Boc anunta ca cele doua state se vor sustine reciproc in demersurile pentru obtinerea functiilor de comisar european vizate.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri