Comisiile de buget finante au votat un amendament la proiectul de buget pe 2010 prin care se stabileste ca pentru operatorii economici cu capital sau patrimoniu majoritar/integral de stat sau local si filialele acestora se interzice in 2010 acordarea de premii sau stimulente.
Parlamentarii au acordat 23 de voturi "pentru", 9 "impotriva" si 10 abtineri unei propuneri a social-democratului Sorin Bota care propune eliminarea stimulentelor financiare pentru operatorii economici cu capital majoritar de stat, desi reprezentantul Ministerului Finantelor a aratat ca exista o contradictie intre amendament si articolul amendat din proiectul de lege a bugetului, informeaza NewsIn.

La capitolul 25 al proiectului legii bugetului avansat de Guvern se precizeaza ca pentru anul 2010, la operatorii economici cu capital sau patrimoniu majoritar/integral de stat sau local si filialele acestora, care in anul 2009 au inregistrat profit, nivelul cheltuielilor cu personalul nu va depasi nivelul anului precedent actualizat cu indicele de inflatie, iar la cei care au inregistrat pierderi cheltuielile cu personalul nu vor depasi nivelul anului precedent. Se interzice in anul 2010 acordarea de premii sau alte stimulente de ordin financiar sau material.

"Lasam textul initial sa curga, iar la finalul sau se adauga "si pentru toti cei nominalizati mai sus se interzice in 2010 acordarea de premii sau alte stimulente de ordin financiar sau material". Sunt companiile de stat, companiile mixte, mai ales cele care nu au inregistrat profit, dar si cele care au inregistrat profit. Daca strangem cureaua, s-o stranga toata lumea. Se interzice acordarea de orice fel de premii sau stimulente financiare sau materiale in companiile cu capital de stat majoritar sau partial, au facut sau nu profit. Se blocheaza si pentru ei si se strange cureaua ca pentru functionari", a propus senatorul PSD Sorin Bota.

"Colegul nostru propune urmatorul lucru – acolo unde actionarul este un privat, aceasta decizie o ia AGA, in situatia in care statul este majoritar, aceasta decizie nu o poate lua decat legea. Si dansul asta propune – peste tot unde statul are participatii, incluzand aici si companiile si regiile de interes local, in 2010 sa se ia masuri de maximizare a profitului acestor entitati. Efectul limitarii cheltuielilor este maximizarea profitului. Pentru ca profitul este sursa de venituri la bugete de stat, locale. Amendamentul in sine are o logica imbatabila, mai ales ca discutam in conditii de criza", a explicat si presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, Viorel Sefan.

"Se poate lua aceasta masura numai la primele trimestriale si anuale. La fondul de participare a salariatilor la profit, nu se poate lua, pentru ca acolo se constituie provizion", a intervenit si deputatul social-democrat Vasile Bleotu.

Reprezentantul Ministerului Finantelor, secretarul de stat Gheorghe Gherghina, s-a declarat impotriva amendamentului, invocand o contradictie intre continutul amendamentului si cel al articolului din proiectul de lege a bugetului.

"Desi din punctul de vedere al Ministerului Finantelor este o intarire a disciplinei in companii, este insa de judecat atent daca nu cumva contractele colective si alte reglementari intra in contradictie. Judecati exact ce se intampla! Noi plafonam cheltuielile de personal, daca noi venim si spunem ca nu dam aceste stimulente o sa-si creasca salariile, dar tot in cheltuiala de personal respectiva o sa se incadreze. Credeti ca-si diminueaza cheltuielile de personal? Haideti sa o judecam logic pana la capat", a facut apel la parlamentari Gheorghe Gherghina.

"Sunt surprins de punctul de vedere al domnului Gherghina. Cred ca nu exista niciun impediment sa aprobam amendamentul colegiului nostru", a fost reactia senatorului liberal Vasile Mustatea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri