Statul trebuie sa renunte la pozitia de actionar majoritar la companiile pe care le detine, afirma presedintele BVB Lucian anghel, care a dat ca exemplu cel mai mare producator de cupru din Polonia, a carui capitalizare a crescut de 10 ori dupa ce participatia statului a scazut sub 50%.

"KGHM este a doua mare companie listata la bursa de la Varsovia, a fost listata in 1997. A fost listat initial 30%, iar apoi statul a inceput sa mai vanda. Statul nu mai este majoritar, mai detine doar 31,7% din actiuni, nu 51%. Fata de 1997, cand detinea peste 50%, compania este de zece ori mai valoroasa. Acum doi ani, a cumparat o companie din Canada, ceea ce in Romania nu este posibil", a afirmat Anghel, la conferinta Mediafax Talks about Energy.

El a aratat ca in aceste conditii pentru stat este mai avantajos sa detina un pachet minoritar in raport cu participatia majoritara.

"Este in interesul statului sa dezvolte alternative de finantare, iar bursa este o alternativa. Investitiile inseamna locuri de munca si nivel de trai (...) Dupa succesul Transgaz, vom reusi pana la finele acestui an sa aducem pe bursa compania privata Adeplast, sa se finanteze prin bursa", a spus Anghel.

El a aratat ca o alta alternativa de finantare a companiilor decat listarea sunt bondurile corporative. Pana in prezent, prin BVB s-au realizat finantari prin bonduri corporative de 1 miliard de lei.

Pe langa privatizari, Guvernul a promis de mai multe ori FMI si Comisiei Europene ca va lista la bursa pachete minoritare din Hidroelectrica (10%), Romgaz (10%), Transgaz (15%) si Nuclearelectrica (10%).

Nuclearelectrica deruleaza in perioada 9 - 20 septembrie o oferta prin care vrea sa atraga fonduri nete de 272,8 - 369,3 milioane lei (61,7 - 83,5 milioane euro). Compania de stat vrea sa vanda 25,3 milioane de actiuni noi, reprezentand 10% din capitalul social actual, la preturi cuprinse intre 11,2 lei/titlu si 15 lei/titlu.

Lansarea unei oferte publice initiale pentru pachetul majoritar de actiuni detinute de stat la Electrica, dupa majorarea de capital, este programata pentru mai 2014.

Pentru sfarsitul lunii iunie a anului viitor sunt prognozate lansari de oferte publice initiale pentru 15% din actiunile statului la Complexul Energetic Oltenia si Hidroelectrica.

Un pachet de 15% din actiunile statului la Transgaz Medias (TGN) a fost vandut pe bursa in luna aprilie, printr-o oferta secundara, conform acordului Guvernului cu FMI.

La conferinta Mediafax Talks about Energy au participat Gabriel Dumitrascu - seful Directiei Generale de Privatizare din Departamentul pentru Energie; Valentin Mirecea - vicepresedinte al Consiliului Concurentei; Razvan Nicolescu -director Petrom; Niculae Havrilet - presedintele ANRE; Mihai Anitei - director general al Azomures; Jens Raschke - partener BearingPoint; Lucian Anghel - presedintele BVB si CEO BCR Pensii; Carmen Neagu -membru al Consiliului de Supraveghere Transelectrica; Silvia Vlasceanu - director general ACUE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri