Principiul de a avea doar depozite sau conturi curente, ca sa nu spun bani la saltea, nu este un principiu sanatos din punct de vedere al valorii adaugate pentru avutia financiara a cuiva, cel mai bine fiind sa investim cate putin in cat mai multe instrumente, inclusiv actiuni la bursa, fonduri mutuale, fonduri de pensii, a atras atentia, sambata, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Lucian Anghel, la Forumul Investitorilor Individuali.

"Principiul de a avea doar depozite - dar nici macar depozite, ci conturi curente, ca sa nu spun bani la saltea - nu este un principiu sanatos din punct de vedere al valorii adaugate pentru avutia dumneavoastra financiara. Din acest motiv, este bine sa avem cate putin din cat mai multe instrumente, inclusiv actiuni la bursa, inclusiv fonduri mutuale, care investesc fie in actiuni, fie in obligatiuni, fie sunt mixte, inclusiv fonduri de pensii. Nu trebuie sa uitam: avem un Pilon III. Statul ne pune pe masa, dar nu ne baga in buzunar, o deductibilitate fiscala de 400 de euro pe an. Iar Pilonul III evident sunt banii nostri. Nimeni nu are cum sa se atinga de ei. Folosim aceasta deductibilitate fiscala?", le-a spus Anghel participantilor la forum, conform Agerpres.ro.

Presedintele BVB a recomandat acestora sa se ghideze dupa principiul de "a nu pune toate ouale in acelasi cos" si de a investi in cat mai multe instrumente.

"Trecutul nu este o garantie pentru viitor, dar aici perspectiva de investitii ar trebui sa fie pe termen lung si foarte lung. De asemenea, din pacate, educatia financiara - si este dovedit statistic, o simtim cu totii, nu este o perceptie. S-a facut un studiu. Spre exemplu, s-au pus patru intrebari. O intrebare era urmatoarea: 'Daca iei un imprumut de 100 de lei, ce este mai bine pentru tine: sa dai inapoi dupa un an 105 lei sau 100 de lei plus 3 procente?'. 1 din 4 romani a raspuns corect. O alta intrebare a fost: 'Ce este mai putin riscant? Sa iti pui toti banii intr-o afacere sau sa iti pui banii in mai multe afaceri?'. Acelasi rezultat. Evident, principiul de a nu pune toate ouale in acelasi cos e valabil. Evident, este mai putin riscant sa ii pui banii in mai multe afaceri decat sa mizezi totul pe o singura afacere. Faptul ca intr-adevar prima optiune a romanilor - si aici un paradox: e foarte bine ca economisim mai mult, dar studiile ne arata ca, desi economisim mai mult, prima optiune, majoritara, ramane ramane fie la saltea, fie in cont curent la banci", a explicat specialistul.

Acesta a amintit ca inflatia depaseste 5% si ar trebui ca investitorii de retail sa se intrebe daca investitiile lor din ultimele 12 luni le-au adus macar 5%, pentru a o acoperi.

"As dori sa ne gandim la faptul ca inflatia este 5%. Inflatia intotdeauna arata ce s-a intamplat in trecut. Deci, cifrele de la inflatie arata ce s-a intamplat in ultimele 12 luni, cat au crescut in medie preturile in Romania. Acum ar trebui sa ne intrebam: investitiile noastre din ultimele 12 luni au generat macar 5% ca sa acoperim inflatia? Am incredere in prognoza BNR. Intr-adevar, sunt niste elemente statistice, in ultimul trimestru inflatia va scadea. Banca Centrala estimeaza undeva in jur de 3,6%. De aici, principiul de a nu pune toate ouale in acelasi cos ar putea sa ajute", a explicat el.

Potrivit acestuia, ultimele 18 luni au fost poate cele mai intense din punctul de vedere al listarilor la BVB, si nu doar listari de companii private, ci si emisiuni de bonduri.

"In discutiile pe care le avem cu antreprenorii, niciodata - si lucrez de peste 20 de ani in sectorul financiar-bancar din Romania - nu am simtit o asemenea dorinta de a lista propriul business la BVB. Sunt planuri concrete. Acest lucru s-a obtinut in timp, cu foarte multe eforturi, proiecte, si cred ca este un lucru extraordinar pentru piata de capital. Eu imi exprim convingerea ca acest trend nu se va opri aici. Daca ne uitam la randamente, vedem dividendul mediu 7% anul trecut, 8% anul acesta, avand in vedere companiile care sunt incluse in indicele principal BET. Practic, este un buffer extrem de important. Daca pretul actiunilor ar scadea cu 7-8%, ar fi aproape de zero, vorbind simplist. Evident, nu e chiar acest lucru, dar este o plasa de siguranta. Nu e o siguranta de 100%, este clar. Discutam de investitii in actiuni, nu de depozite, si cred ca toata lumea din sala face diferenta intre depozit si investitii. Investitia, evident, presupune un anumit risc, superior, fata de depozit, in speranta ca si randamentul obtinut va fi consistent", a aratat Lucian Anghel.

In acest context, oficialul BVB a aratat ca randamentul obtinut la BVB in trei ani a fost de 50%, mult peste inflatie.

"Daca ne uitam, discutam de 50% in trei ani, randament mult peste inflatie, peste orice instrument cu care vreti sa comparati. De asemenea, acest randament se bazeaza pe acest principiu: 'Sa nu pui toate ouale in acelasi cos', sa nu mizezi pe o singura companie, si cred ca este un principiu sanatos mai ales pentru cei care sunt la inceput de drum investitional. Daca cei care au participat la primele forumuri, daca ar fi ascultat specialistii care au fost pe scena, practic si-ar fi dublat banii investiti. Mai mult decat dublat. Deci, discutam de inceputul luni 2013. Sunt cinci ani, mai mult decat dublare. Aici, evident, includem si dividendele, BET-TR este aproape 125%. Daca ne uitam si la celelalte burse nu putem spune ca au performat prost: Budapesta, Praga, Varsovia, toate sunt pe plus, analizand o perioada mai lunga de timp. Dar, daca ne uitam, nu este o linie", a precizat el.

Comparativ, Lucian Anghel a vorbit despre investitiile pe piata imobiliara, afirmand ca pretul unui apartament de doua camere nu a ajuns in prezent la pretul cu care a fost achizitionat in 2008.

"Comparand cu investitiile in real estate, un apartament in Bucuresti, de doua camere, in momentul de fata nu a ajuns la pretul din 2008. Cine ar fi investit intr-un apartament cu doua camere in 2008 si ar fi pus aceiasi bani in indicele principal, ar fi castigat mult mai mult la bursa. Ar fi inca pe pierdere pe real estate. Vorbim de Bucuresti", a afirmat acesta.

Conform acestuia, randamentul BVB a fost mult mai bun comparativ cu celelalte burse regionale, intrucat se bazeaza si pe o crestere consistenta.

"Prin comparatie cu celelalte burse regionale, randamentul nostru este mult mai bun. Una dintre explicatii pentru randamentul extrem de ridicat in Romania este aceea ca se bazeaza si pe o crestere economica consistenta. Si va intreb: Este normal ca economia romaneasca sa creasca mai repede decat economiile altor tari din Uniunea Europeana, in conditiile in care PIB-ul pe cap de locuitor este pe ultimele locuri? Este efect de baza. E normal sa creasca mai repede, e normal ca rezultatele financiare sa fie mai bune. Crestem de la un nivel mai redus. Cresterea activitatii economice a companiilor din Romania ar trebui sa fie mai rapida decat a altor companii din UE. De asta sunt si asa de multi investitori europeni si americani. Si motivul pentru care mizeaza pe Romania este si acest element: efectul de baza si potentialul de crestere economica, nu doar dividendele, care sunt pentru investitorii de retail un element extrem de important", a specificat economistul.

Anghel a facut referire si la volatilitate, atragand atentia ca aceasta, pe langa scaderi, poate atrage oportunitati, in sensul de a cumpara la un pret scazut actiuni la o companie care nu e afectata fundamental.

"Piata de capital inseamna volatilitate. Volatilitatea poate aduce si fluctuatii si scaderi, dar si oportunitati. Sunt momente in care volatilitatea ne ofera sansa de a intra, de a achizitiona in piata la un pret mai redus o companie care, poate, din punct de vedere fundamental nu e afectata. Poate e afectata de un zvon general pe piata, care influenteaza piata. Cu scaderi si cresteri pe termen lung, rezultatele sunt pozitive. Comparand cu ce a fost in 2008, inainte de criza, adaugand si dividendele, suntem mult pe plus", a mentionat acesta.

Potrivit sursei citate, anul acesta BVB s-a confruntat cu cea mai mare corectie din ultimul deceniu, dar chiar si asa piata de la Bucuresti a depasit cu mult 11%.

"Anul acesta am asistat la cea mai puternica corectie - si e normal, volatilitate exista in piata americana - din ultimul deceniu. In ciuda acestei corectii, piata de la Bucuresti a fost mult peste 11%, de 11,54% incluzand dividendele, pentru ca acela este randamentul obtinut de investitori. Pe termen mediu si lung, randamentele au fost pozitive. Repet, trecutul nu este o garantie pentru viitor", a concluzionat Lucian Anghel.

Bursa de Valori Bucuresti a organizat sambata a saptea editie a Forumului Investitorilor Individuali, eveniment de referinta si cu traditie in piata de capital

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri