Acest articol face parte din campania wall-street.ro "Romania descopera bursa", un proiect editorial care isi propune sa aduca in centrul atentiei companii private a caror listare ar putea sa transforme complet Bursa de Valori Bucuresti.

"M-am casatorit cu AdePlast. Nu vreau sa vand (n.red. pachetul majoritar de actiuni), imi doresc sa listez compania pe bursa si sa o duc cat mai sus. Din momentul in care am infiintat AdePlast am luat in calcul listarea, iar acest lucru se va intampla in curand”, a declarat Marcel Barbut, proprietarul Adeplast, in cadrul conferintei M&A Outlook 20013 organizata de wall-street.ro in parteneriat cu Ernst&Young, Raiffeisen Investment, Erste Asset Management si casa de avocatura PeliFilip.

In acelasi timp, Lucian Anghel, presedintele Bursei de la Bucuresti (BVB), a mentionat ca asteapta cu interes primul IPO privat din ultimii sase ani, operatorul de piata avand chiar pregatit un buget special pentru promovarea primei tranzactii de acest gen.

"Voi incerca sa ii iau banii de promovare ai domnului Anghel. Vom anunta listarea la momentul potrivit, nu pot sa dau acum o data exacta. Ce pot spune este ca avem in continuare acest obiectiv", a mai adaugat Barbut.

Primele discutii despre listarea Adeplast au aparut in anii 2007 - 2008, valoarea IPO-ului fiind la estimata atunci la circa 16 milioane de euro de catre proprietarul companiei.

Daca s-ar lista pe BVB, Adeplast ar fi prima companie privata care face o oferta initiala de actiuni (IPO) in ultimii sase ani.

"Imi aduc aminte ca in 2008 avem prieteni si cunostinte care aveau bani pe bursa si pur si simplu aveau satisfactia aceasta de a investi in actiunile unor companii listate. Cred ca a venit momentul sa renuntam la aceasta teroare pe care multi dintre noi o avem fata de pietele de capital", este de parere Barbut.

Anghel: Nu inteleg de ce antreprenorii romani nu folosesc ATS-ul. O companie buna poate atrage fara probleme finantare din piata

Presedintele Bursei de la Bucuresti (BVB), s-a aratat nedumerit de motivele pentru care antreprenorii romani evita in continuare piata de capital, in conditiile in care in ultimii doi ani au existat oferte publice (Transelectrica si Transgaz) unde oferta ferma de cumparare a investitorilor a fost cuprinsa intre 50 si 100 milioane de euro.

Sistemul alternativ de tranzactionare al BVB (ATS) este adresat in principal companiilor de mici dimensiuni care nu indeplinesc conditiile de listare in piata principala. Platforma a avut foarte putin succes in ultimii doi ani, singurul emitent din Romania listat pe ATS fiind Pro Vorbas (PVBS), o firma de curatenie condusa de investitori italieni. Pe langa actiunile acestei societati, pe ATS investitorii mai pot tranzactiona si titluri ale mai multor companii cu renume, listate insa in afara tarii.

Avocatii si Consultantii de M&A nu dau mari sanse privatizarilor

Eforturile BVB pentru atragerea companiilor private ar putea sa devina cu atat mai necesare cu cat privatizarile anuntate de statul roman fie par ca intra din nou intr-o serie de amanari, fie ar putea sa nu se faca deloc din cauza lipsei de interes din partea investitorilor.

Recent, seful Oficiului Privatizarilor, Gabriel Dumitrascu, a declarat ca planul pentru listarea Nuclearelectrica va fi publicat in 15 iunie, asta dupa ce listarea era prevazuta initial in luna mai. De asemenenea, reprezentantii statului au mai afirmat ca distribuitorul de electricitate Electrica SA va fi listat pe piata de capital la sfarsitul lunii octombrie, dupa mai multe amanari.

In acelasi timp, avocatii si consultantii specializati in piata de fuziuni si achizitii prezenti la M&A Outlook 2013 s-au aratat reticenti cu privire la sansele de reusita ale privatizarilor in general, si ale vanzarii CFR si a Postei Romane, in special.

Problemele financiare dar si complexitatea proceselor de privatizare sunt principalii factori care impiedica inchiderea cu succes a acestor deal-uri pe care statul roman incearca sa le faca.

Sursa imagini: Mircea Dragos Photography

La 10 ani dupa falimentul...
Citeste si: Ce s-a intamplat cu actiunile romanesti la 10 ani dupa Lehman