Dacian Ciolos, ale carui audieri pentru portofoliul de Comisar al Agriculturii au inceput astazi, a spus in fata comisiei de Agricultura din PE ca, pentru a multumi toate partile implicate, Politica Agricola Comuna trebuie sa aiba "un buget decent" si ca platile directe trebuie sa fie mentinute.
"Sunt foarte fericit sa fiu aici in aceasta dimineata, pentru ca, prin intrarea in vigoare a noului tratat european, PE are un cuvant greu de spus in reformarea domeniului agriculturii si in schitarea unei strategiii pentru noua Politica Agricola Comuna (PAC)", a spus candidatul roman in discursul sau introductiv, inainte ca europarlamentarii sa intervina cu intrebari, relateaza NewsIn.

"PAC poate fi intarita prin cooperarea apropiata cu europarlamentarii. Aceasta Comisie este un foarte bun exemplu de diversitate si de competenta in domeniu. Sunt deschis spre viziunile voastre si ideile voastre. Cu acest sentiment vin in fata voastra, pentru a ma prezenta, dar si pentru a face un prim schimb de idei", a declarat Ciolos la inceputul audierii.

Romanul a mai sublinat ca agricultura nu poate fi inteleasa prin munca de birou, ci are nevoie de munca de teren si de dialog cu toate partile implicate.

In ceea ce priveste PAC, Ciolos a evidentiat inca de la inceputul audierii ca aceasta strategie inseamna in primul rand siguranta alimentara si venituri decente pentru agricultorii europeni.

"PAC trebuie sa aiba un buget decent in acest sens, pentru a multumi toate partile implicate", a spus Ciolos. El a explicat ca fermierii isi doresc stabilitatea si predictibilitatea pietei si ca, in acelasi timp, consumatorii europeni isi doresc produse alimentare de calitate si sigure.

Comisarul desemnat a spus ca va mentine platile directe catre fermieri, dar, avand in vedere anumite reglementari si ajustand politica pe parcurs. El a spus ca politicile europene in domeniu nu trebuie sa revina la vechile mecanisme, ci sa se caute noi solutii.

Presedintele Comisiei de agricultura din PE (AGRI), Paolo de Castro, care conduce vineri audierea lui Dacian Ciolos, a declarat la inceputul audierii ca aceasta comisie si-a exprimat ingrijorarea cu privire la viitoarea Politica Agricola Comuna si la bugetul care ii va fi alocat. AGRI si-a concentrat atentia pe actuala criza financiara si la modul in care a fost afectata agricultura, a mai spus de Castro, care a evidentiat ca predecesoarea lui Ciolos nu a sustinut o politica bugetara privind PAC care sa multumeasca AGRI.

De Castro a declarat miercuri pentru NewsIn ca are incredere in candidatul Romaniei si-l sfatuieste sa explice clar ca PAC este in beneficiul tuturor cetatenilor UE, nu numai al fermierilor.

De Castro a atras atentia ca Politica Agricola Comuna (PAC) va constitui tema centrala a audierilor si considera ca Dacian Ciolos va trebui sa demonstreze europarlamentarilor ca PAC va aduce beneficii tuturor cetatenilor, nu numai fermierilor.

"Daca ar trebui sa ii dau un sfat lui Dacian Ciolos atunci i-as spune sa arate deosebit de clar la audieri ca PAC nu este numai pentru fermieri, ci pentru toti cetatenii europeni. Aceasta politica aduce beneficii tuturor, pentru ca fermierii lucreaza, in cele din urma, pentru ca noi sa ne putem bucura de diferitele produse", a punctat europarlamentarul italian.

De Castro a spus ca, din punctul sau de vedere, audierea va decurge foarte bine si ca Ciolos va raspunde fara probleme diverselor preocupari si ingrjorari ale europaralmentarilor din comisie. "Dacian Ciolos isi va exercita excelent functia de comisar si am incredere in el. Sunt convins ca vom colabora in cei mai buni termeni", a adaugat presedintele AGRI.

Dacian Ciolos are peste 15 ani de experienta in domeniul agriculturii si este este considerat un profesionist, neafiliat politic, desi a facut parte timp de un an din cabinetul Tariceanu. Din 26 februarie 2009, Dacian Ciolos este director pentru programe de dezvoltare rurala in cadrul Comisiei Europene. Iar din iulie 2009, este presedintele Comisiei prezidentiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii in Romania, infiintata de Traian Basescu pe 6 iulie 2009.

In ianuarie 2009, Dacian Ciolos a refuzat un post de secretar de stat sau un alt post in cadrul ministerului din cadrul guvernului Boc, format in urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008. Guvernul l-a nominalizat la 12 octombrie 2009 pe Ciolos pentru functia de comisar european.

Nascut pe 27 iulie 1969, in Zalau, Dacian Ciolos a urmat cursurile Facultatii de Horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj, obtinand diploma de inginer horticultor in 1994. A urmat apoi studii de agronomie aprofundata, specializarea "Sisteme de productie si Dezvoltare rurala" la École Nationale Supérieure Agronomique din Rennes, Franta, beneficiind de o bursa guvernamentala franceza (1995-1996) si un master stiintific in "Economia dezvoltarii agricole, agro-alimentare si rurale" la École Nationale Supérieure Agronomique si Université Montpellier I (1996-1997).

De asemenea, a obtinut doctoratul in economia dezvoltarii agricole, agroalimentare si rurale la Institutul National de Cercetari Agronomice din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier.

El a activat la Centrul International de Cooperare pentru Dezvoltare Agricola - CICDA Paris - Montreuil, Franta (august - septembrie 1995) ocupandu-se de pregatirea unui proiect de cooperare descentralizata Savoia – Arges pentru dezvoltare rurala, proiect de a carui implementare s-a ocupat timp de doi ani. Dacian Ciolos a fost inginer stagiar la Camera Judeteana de Agricultura Aveyron - Franta (februarie - septembrie 1997), ocupandu-se cu elaborarea lucrarii de diploma DAA "Analiza si evaluarea experientei de dezvoltare agricola si rurala in Nord Aveyron".

Dupa absolvirea masteratului, a lucrat ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeana de la Bruxelles, in cadrul Diviziei de Dezvoltare rurala a Directiei Generale de Agricultura (martie – iulie 1997, aprilie 1999), ocupandu-se cu pregatirea Programului SAPARD – elaborarea cadrului de reglementare si a dispozitivului administrativ de implementare in statele eligibile.

In intervalul 2002–2003, a lucrat la Comisia Europeana, Delegatia CE in Romania, ca Task Manager Agricultura si Dezvoltare rurala, SAPARD. Incepand cu ianuarie 2005, a activat in cadrul Ministerului Agriculturii, mai intai pe postul de consilier al Ministrului, reprezentant in Comitetul Special Agricol la Consiliul European (ianuarie 2005 - mai 2007), apoi subsecretar de stat pentru Afaceri Europene (mai - octombrie 2007). L-a inlocuit in functia de ministru al agriculturii si dezvoltarii rurale pe demisionarul Decebal Traian Remes, activand in perioada 11 octombrie 2007 - 22 decembrie 2008.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri