Economia Romaniei nu a iesit din recesiune in trimestrul al patrulea din 2009, asa cum indicau analistii, Produsul Intern Brut (PIB) coborand cu inca 1,5% comparativ cu trimestrul precedent.
[Update10] Romania, fruntasa in UE la avansul productiei industriale

Romania a avut in decembrie primul ritm de crestere a productiei industriale din Uniunea Europeana (UE), de 6,9% fata de aceeasi luna din 2008, in timp ce pe ansamblul blocului comunitar a fost inregistrata o scadere a acestui indicator de 4,9%, potrivit Eurostat.

[Update9] Raiffeisen: Economia Romaniei va creste cu aproximativ 1% in 2010

Economia Romaniei va inregistra un avans modest in acest an, de aproximativ 1%, estimeaza Raiffeisen Bank Romania, dupa analizarea ultimelor date primite de la Institutul National de Statistica privind evolutia produsului intern brut din ultimul trimestru al anului trecut.

[Update8] Rusu, Aviva Investors: Impactul scaderii PIB-ului pe bursa va fi minor

Razvan Rusu, director de investitii la Aviva Investors, a declarat pentru Wall-Street ca a fost usor surprins de aceasta stire, mai ales ca toate analizele din ultimele luni luni indicau o evolutie pozitiva in ultimul trimestru din 2009.

[Update7] Locul II la scaderea economica. Vezi ce tari din UE au crestere a PIB

Romania a inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut una din cele mai severe contractiii economice din UE, o situatie mai grava fiind inregistrata doar in Letonia, potrivit estimarii semnal publicate de Eurostat.

[Update6]
Cresterea economiei franceze a accelerat la 0,6% in T4

Cresterea economica a Frantei a accelerat la 0,6% in ultimele trei luni ale anului trecut, de la 0,2% in al treilea trimestru, in vreme ce la nivelul intregului an 2009 produsul intern brut (PIB) a scazut cu 2,2%, marcand cea mai slaba performanta din ultimele decenii.

[Update5]
Economia Germaniei a stagnat in T4

Revenirea economica a Germaniei a stagnat neasteptat in al patrulea trimestru din 2009, in contextul in care scaderea consumului si reducerea investitiilor au contrabalansat cresterea exporturilor, relateaza Bloomberg.

[Update4]
Bogdan Baltazar: Ma asteptam sa ramanem in recesiune

Evolutia economiei romanesti din trimestrul al patrulea din 2009 nu a luat prin surprindere chiar pe toti analistii. Bogdan Baltazar sustine ca se astepta ca economia sa nu iasa din recesiune si estimeaza ca vom vedea vesti pozitive abia din a doua parte a lui 2010.

[Update 3]
Pasol, Intercapital: Evolutia PIB-ului a fost inclusa in pretul actiunilor

Statistica privind economia Romaniei nu a influentat Bursa de Valori Bucuresti, indicii inregistrand in prima parte a sedintei cresteri usoare, iar Razvan Pasol, managerul Intercapital Invest, considera ca scaderea PIB-ului este in mare parte inclusa in pretul actiunilor.

[Update 2]
Vasilescu, BNR: Procesul dezinflationist se va relua in februarie. Citeste mai multe aici

[Update1]
Leul pierde 2 bani, pe fondul statisticilor proaste despre economia Romaniei

Banca centrala a afisat un curs de referinta de 4,1270 lei/euro, in crestere cu aproape 2 bani (0,48%) fata de cel de joi, in conditiile in care Statistica a afisat date mai proaste decat anticipa piata despre economia si inflatia Romaniei, iar monedele din regiune au avut evolutii similare.

Economia Romaniei a inregistrat, in ultimul trimestru din 2009, o scadere reala de 1,5% comparativ cu trimestrul al treilea din 2009, potrivit estimarilor publicate astazi de Institutul National de Statistica.

Comparativ cu perioada similara din 2008, Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a coborat cu 6,6% in ultimul trimestru din 2009.

In anul 2009, economia Romaniei a inregistrat un nivel al PIB mai scazut cu 7,2% fata de cel din anul 2008.

Trimestrul al patrulea din 2009 "este mult mai slab fata de toate asteptarile", sustine Ionut Dumitru (foto jos), economist sef al Raiffeisen Bank Romania, care a declarat pentru Wall-Street: "Economia se contracta in continuare, vestile bune venind doar din industrie. Celelalte ramuri ale economiei sufera in continuare. Probabil in 2010 vom avea o crestere economica pozitiva, dar foarte modesta".

Estimarea data de Institutul National de Statistica este diferita fata de previziunile tuturor analistilor, care sustineau ca economia Romaniei o sa iasa din recesiune in al patrulea trimestru din 2009, cu o crestere de 0,1-0,6% fata de trimestrul precedent, sustinuta de revenirea industriei.

Vezi in grafic (click pentru marire) evolutia trimestriala a PIB, fata de acelasi trimestru din anul precedent

Comisia Nationala de Prognoza estima, in raportul preliminar de toamna, ca economia Romania o sa revina pe crestere abia din al doilea trimestru din 2010, cu un avans de 1% comparativ cu primele trei luni din acest an.

Institutul National de Statistica va publica noi date privind evolutia PIB pe data de 3 martie 2010.

Surpriza: Inflatia creste la 5,2% in ianuarie, in ciuda optimismului BNR

Ramaneti pe Wall-Street pentru a afla mai multe reactii ale economistilor si pentru a citi datele transmise de alte tari din Uniunea Europeana.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri