Consiliul ministrilor de finante din UE a extins cu un an, pana in 2012, termenul limita pana la care Romania isi poate ajusta deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut (PIB), din cauza inrautatirii mai pronuntate decat se anticipa a economiei, potrivit recomandarii Comisiei Europene.
Uniunea Europeana (UE) deschisese o procedura de deficit bugetar impotriva Romaniei in iulie 2009 si ceruse initial readucerea deficitului bugetar sub 3% din PIB, conform tratatului de aderare, pana in 2011, a anuntat NewsIn.

Pe 8 februarie, CE a propus extinderea termenului limita pentru ajustarea deficitului bugetar al Romaniei la 3% din PIB pana in 2012, in loc de 2011 cat fusese stabilit initial, dupa ce a conchis ca Romania a luat masuri concrete de corectare a acestuia.

Un prim semnal in privinta acestei decizii fusese dat pe 27 ianuarie de reprezentanta Comisiei, Fabienne Ilzkovitz, sefa de unitate in ECFIN, care declara, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti, ca executivul european analizeaza posibilitatea de a permite Romaniei corectia mai lenta a deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB, respectiv in 2012 in loc de 2011.

Ulterior, pe 28 ianuarie, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, anunta ca Romania va putea sa-si reduca deficitul bugetar la 3% din PIB pana in 2012.

Potrivit deciziei luate in cadrul Ecofin, Romania trebuie sa implementeze masurile planificate prin bugetul pe 2010, pentru a evita o deterioare viitoare si pentru a asigura un efort fiscal anual de 1,75% din PIB pentru perioada 2010-2012, se mai arata in comunicatul transmis marti de Consiliul UE.

De asemenea, Consiliul a extins cu un an, pana in 2011, recomandarea privind readucerea deficitului bugetar sub 3% din PIB in cazul Maltei. Lituania are timp, ca Romania, pana in 2012 sa se conformeze prevederilor tratatului de aderare.

Cele trei tari au timp pana pe 16 august 2010 sa ia masuri de corectie si formare a unei strategii pentru reducerea deficitelor pana la termenele specificate.

Lituania trebuie sa implementeze in mod riguros masurile de corectie planificate prin bugetul din 2010 si sa asigure un efort fiscal anual mediu de cel putin 2,25% din PIB pentru perioada 2010-2012, in timp ce Malta trebuie sa-si atinga tinta de deficit bugetar de 3,9% din PIB stabilita pentru 2010 si sa asigure o scadere cu inca trei sferturi de punct procentual din PIB in anul urmator.

Romania a respectat anul trecut tinta de deficit bugetar asumata prin pachetul de asistenta financiara de aproape 20 miliarde euro negociat cu institutiile financiare internationale. Pentru acest an, tinta de deficit bugetar este de 5,9% din PIB.

Prin programul de aderare la euro deja asumat, cu adoptarea efectiva a monedei europene de la 1 ianuarie 2015, Romania trebuie sa reduca deficitul bugetar sub plafonul impus tarilor din zona euro, de 3% din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri