Ministrul de Finante, Florin Citu a declarat miercuri ca Romania are o rezerva suficienta pentru a face fata oricaror presiuni asupra finantarii sau a cursului de schimb si a promis ca in scurt timp va linisti pietele cu masuri destinate reducerii deficitului bugetar, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

"Avem o rezerva de marime adecvata. Daca va fi nevoie vom interveni pe piata si o vom utiliza", a spus Florin Citu intr-un interviu acordat Bloomberg la Bruxelles, fara a preciza insa care este suma de bani disponibila.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit pe pietele valutare pentru a sustine cursul de schimb al leului dupa ce ingrijorarile cu privire la efectele cresterii cheltuielilor guvernamentale asupra inflatiei si bugetului au dus leul la un minim istoric luna trecuta. La randul sau, Comisia Europeana estimeaza ca Romania va inregistra cel mai mare deficit bugetar din UE atat in acest an cat si anul viitor.

Florin Citu a spus ca Guvernul de la Bucuresti intentioneaza sa anunte in urmatoarele doua saptamani o serie de reduceri de cheltuieli destinate sa diminueze deficitul bugetar pana la aproximativ 3% din PIB in 2020. Citu a refuzat sa ofere alte detalii precizand insa ca Guvernul nu vrea "sa apese prea tare pe pedala de frana", in contextul inrautatirii perspectivelor economice mondiale.

Intrebat de ce Guvernul nu anuleaza pur si simplu masura care vizeaza o crestere a pensiilor cu 40%, Citu a precizat ca "anul viitor este un an electoral, vor fi doua tipuri de alegeri" dar a insistat asupra faptului ca politica fiscala va inceta sa mai fie o sursa de volatilitate pe piata.

Ministrul de Finante a mai spus ca Romania va emite obligatiuni pe pietele internationale "in prima parte a anului urmator" avand in vedre faptul ca cererea de pe piata locala este una puternica. "Nu vad presiuni prea mari asupra finantarii", a spus Florin Citu.

Sursa foto: Agerpres.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri