Transparenta 100% in administrarea banilor publici - acesta este angajamentul ferm luat, ieri, de premierul Calin Popescu Tariceanu, in numele Guvernului pe care il conduce, in cadrul procedurii de consultare cu reprezentantii societatii civile pe tema proiectului de lege privind transparenta contractelor publice. Ne dorim diminuarea coruptiei, a spus premierul Tariceanu, garantand totala transparenta din partea autoritatilor publice, care vor oferi date despre cum este cheltuit banul public. Aceasta cu atat mai mult cu cat aceste contracte reprezinta o mare parte din Produsul Intern Brut al Romaniei. Guvernul va da disponibilitatea de acces la aceste contracte pentru presa si societatea civila pentru ca, atunci cand este vorba despre banul public, nu exista motive pentru a fi tinute secrete, a declarat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu.

Toate contractele de achizitii publice, de privatizare, de concesiuni si parteneriatele de tip public-privat vor fi facute publice, cu tot cu clauze, dupa semnare, indiferent ca este vorba despre autoritati ale administratiei publice centrale sau locale, despre regii autonome si societati cu capital majoritar de stat. Daca exista semne de intrebare, suspiciuni sau semne de indoiala serioase in privinta contractelor publice - mai ales de privatizare - chiar si clauzele de confidentialitate pica, a explicat premierul, adaugand ca vor fi legi clare care sa permita organelor abilitate sa faca cercetari in acest caz.


Transparentizarea va fi realizata, tehnic, in doua trepte: vor fi facute publice la cerere (din oficiu) toate contractele mici, pana la o anumita valoare, ce se va stabili de comun acord cu reprezentantii societatii civile, iar contractele peste aceasta valoare vor fi publicate pe Internet, pe site-urile oficiale de autoritatilor publice contractante. Leonard Orban, negociatorul-sef al Romaniei cu UE, a declarat ca pana la sfarsitul lunii noiembrie 2005 trebuie sa fie gata proiectul noii legi si sa preluam prevederile din cele doua Directive europene privind achizitiile publice adoptate in 2005, pentru a permite Comisiei Europene sa il studieze.

Romania are un calendar precis legat de legea de transparentizare a achizitiilor publice: pana la sfarsitul lunii ianuarie 2006 trebuie sa fie definitivata legislatia primara care sa includa transparenta gestionarii banului public, iar ulterior, pana la sfarsitul lunii martie va trebui sa fim gata si cu legislatia primara. Numai in acest fel putem primi o bila alba din partea Comisiei Europene, a declarat Sorin Ionita, reprezentantul Societatii Academice din Romania. Pana la 15 noiembrie 2005, va deveni operationala Autoritatea Nationala de Monitorizare a Achizitiilor Publice. Aceasta noua institutie va fi condusa de consilierul premierului, Alexandru Cojocaru, desemnat ieri coordonator al Grupului de lucru constituit de Guvern pentru elaborarea legislatiei primare si secundare a achizitiilor publice.

Cabinetul Tariceanu a fost in aceste zile in situatia de a face apel la lege, dar nu pentru incalcarea transparentei, ci pentru scurgeri de informatii. In contractul de privatizare pentru Banca Comerciala Romana, aflat chiar acum in negocieri, au aparut scurgeri de informatii. Premierul a promis ca tot contractul pentru BCR va fi facut public dupa semnare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri