Reamenajarea Casei Radio intr-un ansamblu gigantic, multifunctional, care sa cuprinda magazine, sali de cinematograf, parcari supraetajate, un hotel, un spital si locuinte pentru rezidenti, este departe de a putea fi realizata pana la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. In plus, exista toate sansele ca statul roman sa se aleaga cu un nou proces prin rezilierea contractului incheiat de fosta guvernare si anuntat cu mare fast de catre fostul ministru Miron Mitrea.


"In urma controalelor efectuate de minister si de Corpul de Control al primului-ministru s-au constatat nereguli in derularea contractului si am decis sa pornim procedurile de reziliere a acestui contract incheiat in parteneriat public-privat", a spus ieri de ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely. Ministrul a declarat ca a sesizat doua nereguli: in primul rand, firma care a depus ofertele pentru dezvoltarea proiectului si care a castigat contractul Dambovita Center, consortiul Mimel&Orb Estate, a cesionat actiunile catre o firma din Turcia, Cenk Vefa Kucuk, despre care nu se mai stie nimic la aceasta ora. Al doilea motiv pentru care se va rezilia contractul il constituie lipsa finantarii proiectului, partea privata trebuind sa demonstreze ca are cei 130 milioane de dolari necesari pentru startul proiectului. Cu toate ca ministrul Bobely a declarat ca statul nu este obligat sa plateasca despagubiri pentru rezilierea contractului, reprezentantii Dambovita Center ne-au declarat ca vor cere daune statului pentru rezilierea contractului, clauza cuprinsa in contractul de parteneriat public-privat.


Dambovita Center va cere daune


Desi ministrul delegat pentru amenajarea teritoriului doreste in cel mai scurt timp posibil organizarea unei noi licitatii, la care sa participe firme puternice, in vederea continuarii proiectului, contractul cu Dambovita Center ofera partenerului dreptul de a solicita o comisie de arbitraj pentru clarificarea situatiei. "Surprinzator este faptul ca noi nici nu am fost instiintati de rezilierea contractului. Cu siguranta ca lucrurile nu vor ramane asa, pentru ca avem dreptul de a cere constituirea unei comisii de arbitraj, al carei rezultat poate dura intre doi si trei ani", ne-a declarat Florina Cirezaru, director de marketing la Dambovita Center. Cirezaru ne-a mai precizat ca investitorul poate sa ceara daune, ceea ce va face de altfel, printr-un proces in instanta. "Nu ne-am gandit inca la ce valoare se vor ridica daunele pe care le vor cere statului, dar va asigur ca vom avea parte de un proces indelungat", ne-a mai mentionat reprezentantul companiei. Mai mult, Florina Cirezaru sustine ca a trimis raspuns la toate notificarile solicitate de autoritati, chiar si dovada finantarilor, dar reprezentantii Ministerului Transporturilor nu au avut nici o reactie.


Jaf sub ochii autoritatilor


Asa cum a declarat si ministrul Borbely, existau dubii cu privire la derularea contractului inca de la inceputul anului. Cu toate acestea, nepasarea autoritatilor a permis unor societati contractoare, cu eliberarea si pregatirea zonei pentru constructie, sa colecteze tone de fier vechi ramase de la constructia initiala, care ulterior au fost vandute pe bani grei, de care nimeni nu are habar, asa cum a aratat si presa centrala. "Nu mi-a fost usor sa aflu toate detaliile acestui contract. Dupa indelungi sapaturi si constituirea unei comisii de verificare, am decis inceperea procedurilor de reziliere a contractului Dambovita Center, care era deja pe teava, cu toate autorizatiile de constructie obtinute", a explicat Borbely. Intrebat fiind cine trebuie tras la raspundere atat pentru nederularea contractului, cat si pentru furturile desfasurate sub ochii autoritatilor, ministrul delegat pentru amenajarea teritoriului nu a dorit sa dea mai multe informatii, decat ca un director din cadrul ministerului si-a dat demisia, acesta fiind presedintele comisiei de negocieri pentru proiectul Dambovita Center.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri