Managerii firmelor romanesti anticipeaza o revenire modesta a activitatii in industria de prelucrare si in servicii si o "relativa stabilitate" in constructii si comertul cu amanuntul in perioada aprilie-iunie, insa toate sectoarele vor continua sa isi reduca forta de munca, potrivit INS.
Astfel, potrivit ultimei anchete de conjunctura a Institutului National de Statistica (INS), directorii companiilor din industria prelucratoare estimeaza o crestere moderata a productiei pana in luna iunie, soldul conjunctural fiind de +8%, mai bun decat cel din sondajul din martie, de +3%.

Companiile din acest sector se asteapta la continuarea concedierilor (sold conjunctural -8%), mai ales in cazul firmelor mijlocii, cu intre 250 si 500 de salariati (-13%). Cele mai afectate domenii ar urma sa fie fabricarea produselor din tutun, tiparirea si reproducerea pe suporti a inregistrarilor si fabricarea hartiei si a produselor din hartie (solduri conjuncturale -48%, -31%, -28%), potrivit NewsIn.

In servicii, managerii se asteapta la o usoara crestere a cererii, soldul conjunctural fiind de +8%, fata de +4% luna trecuta. Cu toate acestea, companiile vor continua sa isi reduca personalul (-7%), mai ales cele mari, cu cel putin 500 de salariati.

Directorii firmelor din constructii au devenit ceva mai optimisti in aprilie, mizand pe o stabilizare a productiei (sold conjunctural +1%, fata de -11% in martie) si a comenzilor (-1%). Si in acest sector, disponibilizarile vor continua (sold -12%).

In ceea ce priveste comertul cu amanuntul, managerii din sector si-au imbunatatit estimarile si mizeaza acum pe o stabilizare a activitatii in urmatoarele trei luni (+4%), pe fondul revenirii usoare a vanzarilor (+7%), dar prevad noi concedieri (-12%).

Preturile ar putea sa creasca in aproape toate sectoarele, cu exceptia serviciilor, unde directorii anticipeaza o relativa stabilitate.

Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor cu raspunsuri pozitive si cel al asteptarilor negative, indicand perceptia asupra dinamicii unui fenomen. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative din industria prelucratoare (2.070 firme), constructii (1.258), comert cu amanuntul (2.678) si servicii (2.081), cu marja de eroare de plus/minus 5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri