Dominique Strauss Kahn, seful Fondului Monetar International, a declarat intr-un interviu difuzat de France 2 ca s-a opus deciziei de reducere cu 25% a salariilor bugetarilor din Romania, sugerand insa o majorare a "impozitelor pentru bogati", propunere refuzata insa de guvernul roman.
"Romania este intr-o situatie mai dificila decat credeam si decat o credea si ea. I-am spus: in aceste conditii, vom accepta ca deficitul bugetar pe care l-am convenit sa fie putin mai mare, pentru ca in felul acesta vom sustine cresterea economica. Totusi, situatia s-a degradat mai mult decat am crezut. Prin urmare, am cerut noi masuri", a explicat seful FMI, Dominique Strauss Kahn, potrivit NewsIn.

El a precizat ca s-a opus deciziei de reducere a salariilor pentru functionari. "Guvernul roman ne-a spus: vom taia 25% din salariile functionarilor. Noi am spus nu. Daca vreti sa faceti economii, mariti impozitele si mai ales impozitele pentru cei bogati. Guvernul a spus nu, noi suntem cei care decidem. Si acesta este adevarul: guvernul decide intotdeauna, nu FMI. Noi spunem doar care este drumul de urmat. Guvernul propune masurile, guvernul roman le-a ales", a declarat Dominique Strauss Kahn.

Guvernul s-a angajat, in cadrul negocierilor cu FMI, sa reduca masa salariala in sistemul bugetar cu 25% si pensiile cu 15%, pentru a atinge un deficit de 6,8% din PIB in 2010. Daca nu ar fi luate masuri de reducere a cheltuielilor, deficitul bugetar ar ajunge la 9,1% din PIB.

Joi, premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul va aproba in sedinta de miercurea viitoare scrisoarea de intentie catre FMI si, imediat dupa aceea, isi va asuma raspunderea pe un proiect de Lege care sa puna in aplicare scrisoarea de intentie si masurile de sustinere a activitatii economice si a locurilor de munca in Romania. El a precizat ca alternativa la reducerea cheltuililor este majorarea taxelor.

Daca scrisoarea va fi trimisa catre FMI in luna iunie, boardul va lua in discutie aprobarea celei de-a cincea transe in luna iulie, urmand ca banii sa fie virati in Romania in august, a declarat recent Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri